Potilaat kertovat käypä hoito-suosituksen vaikutuksista.

5.2.2024

Kysyimme vuoden vaihteessa potilailta avoimessa gallup-kyselyssämme onko käypä hoito-suosituksen ilmestyminen marraskuussa 2023 näkynyt hoitavien lääkäreiden toiminnassa. Näin 3 kuukautta käypä hoito-suosituksen julkistamisen jälkeen jopa yli 20% kyselyyn vastanneista ilmoitti lääkityksensä muuttuneen. Avoimien vastausten perusteella suurimmalla osalla lääkitystä oli vähennetty, etenkin eläinperäisen tai T3-lääkityksen ollessa kyseessä. Moni lääkäri oli vastanneiden mukaan vedonnut uuteen käypä hoito-suositukseen ja ohittanut sillä täysin potilaan oman kokemuksen voinnistaan.

"Lääkärini vähensi annosta, annos on kuulemma liian suuri koska tsh on hieman alle viitteiden. T4v on viitteiden alaosassa. Kuulemma uuden suosituksen mukaan vain tsh:lla on merkitystä eikä t3v ole tarvetta mitata."

"Pyysin pientä annosnostoa, koska vajaatoiminnan oireita. Itsellä ei olo ole hyvä, jos tsh on suosituksen rajoissa, arvo nyt siis alle 0,4 (t4v 14). Lääkäri ei sanallakaan kuunnellut oireitani tai muutakaan, jankkasi pelkästään, että tsh alle viitteen, annosta ehdottomasti laskettava. Muisti kertoa myös, että kun on nyt tämä uusi käypä hoito-suositus. Tästä muistutus tekeillä hyvinvointialueelle ja mahdollisesti muita jatkotoimia, jos sairaudenhoitoni ei enää onnistu."