Oireitani ei uskottu

Tapaus 1:

”Menin alunperin lääkäriin valtavan palelun ja äkillisen, selittämättömän painonnousun takia. Oireet laitettiin teini-iässä diagnosoidun masennuksen piikkiin, ja lääkäri kehotti vähentämään hampurilaisten ja karkkien syöntiä, joihin kumpaankaan ei opiskelijalla ollut varaa kuin aniharvoin, mutta minua ei kuunneltu eikä otettu vakavasti. Lääkäri ehdotti Jeesusta masennuksen hoidoksi.

Lihominen ja muut oireet jatkuivat vuosia ja minua hoidettiin psykiatrian puolella, kunnes eräänä päivänä kävelin psykiatrin vastaanotolle, ja hädin tuskin ehdin ovesta sisään kun hän sanoi että "sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, määrään labrat heti". Hän ilmeisesti näki kasvojen ja kaulan turvotuksesta ja kaljuudesta, että kyse on vajaatoiminnasta.

Sain vihdoin lääkkeet ja avun, mutta hoito tuli niin myöhään. Olin jo ehtinyt päästä erittäin huonoon kuntoon ja sairastuin myös muihin sairauksiin. Työkyky taisi mennä pysyvästi alle 30-vuotiaana.

Yliopisto-opintoihin en ole pystynyt palaamaan vuosienkaan jälkeen. Jälkikäteen huomasin, että TSH ja muut labra-arvot olivat huonot jo vuosia ennen diagnoosia, mutta niitä ei huomioitu eikä mitään lisätutkimuksia tehty kohonneen TSH:n takia.”

Nimimerkki Hukassa

Tapaus 2:

Tyroksiinilla arvot olivat viitteissä, joten lukuiset oireet eivät tk-lääkärin ja endokrinologin mukaan johtuneet kilpirauhasesta. Rytmihäiriöiden ollessa pahimmillaan en saanut apua terkkarista ja yritin vaatia hoitoa, koska en ollut enää työkykyinen. Sain käteeni reseptin sydänlääkkeeseen saatesanoilla: "Sinun täytyy opetella rentoutumaan." 

Se olikin helppoa, koska vika oli fyysinen. Tyroksiini oli pistänyt elimistön ylikierroksille ja toisaalta kärsin vajaatoiminnan oireista. Olin juossut lukuisilla eri erikoisalojen poleilla ja tutkimuksissa. Mistään ei löytynyt vikaa. Kaikki tarvittavat labrat oli otettu, niitä ei vain osattu tulkita. 

Sain avun yksityiseltä endolta ja nykyään voin hyvin eläinperäisellä lääkkeellä. Lukuiset oireet ovat hävinneet. Tarkenin viime kesänä uida järvessä. Pystyin opiskelemaan kesken jääneen yliopistotutkinnon loppuun. Hain ja sain uuden työpaikan. Elämä ei ole enää jokapäiväistä selviytymistaistelua.

Potilas E