36-vuotiaan äidin tarina - vuoristorata synnytyksen jälkeen
Omat oireeni, voimattomuus ja laihtuminen, tärinä yms alkoi vappuna -15. Taloyhtiön talkoiden jälkeen jalat oli yli viikon kipeinä ja ihmettelin omaa huonoa kuntoani. Toisen lapsen syntymästä tuolloin oli n 5,5 kk. Kun vauva oli 6 kk tärisin ihan holtittomasti, mutta se ei näkynyt päälle päin ollenkaan. Äitienpäivänä ihmettelin, kun nieleminen oli hankalaa, mutta en kiinnittänyt siihen sen enempää huomiota. Toukokuun puolessa välissä hakeuduin ensiapuun, missä lääkäri kuunteli oireitani. Myös synnytyksen jälkeisestä masennuksesta puhuttiin, mutta en kokenut sellaisesta kärsiväni ja lääkäri sen hyvin huomioi. Kävin labroissa ja samana päivänä sain vastaukset, T4V oli yli 80 ja TSH mittaamaton. Lääkitys aloitettiin välittömästi, mutta lääkärit olivat eri mieltä miten lääkitys vaikuttaisi imetykseen. Itse soitin teralogiseen tietopalveluun ja sain silloin tiedon, että Tyrazolia saa syödä eikä imetystaukoja tarvitse pitää. Ohjeena oli, että vauvasta olisi hyvä ottaa TSH ja T4V kolme viikkoa lääkkeen aloituksesta. Tämä onnistui hyvin neuvolan kautta. Kannattaa kumminkin aina tarkistaa itse onko ohjeistukset muuttuneet tai vaikuttaako oma lääkeannos tms imetykseen.
Tärinä, voimattomuus yms oireet helpottivat nopeasti lääkityksen alettua. Missään vaiheessa ei ole ollut ylienerginen olo eikä myöskään hirveän saamaton silloin kun T4V on ollut alle viitearvojen. Äkkiseltään itse sanoisin, että nopeat nousut ja laskut ei näy voinnissa niin paljon kun se, että arvot (T4V) kipuavat hiljalleen ylös. Painosta itse olen parhaiten tiennyt onko T4V yli vai alle viitearvojen.
Hevoskuurilla Tyrazolia T4V lähti 2 viikossa laskuun ja ensimmäisessä kontrollissa oli jo viitearvoissa. Kuukausi lääkkeen aloituksesta T4V oli alle viitearvojen ja tästä alle 2 viikkoa niin oltiin taas yli viitearvojen. Omalla kohdalla on pitänyt kontrolleja olla vähintään 2 viikon välein.
Usein sanotaan, että kilpirauhasarvot reagoivat hyvin hitaasti ja maltti on valttia, mutta ilmeisesti tämä nopea reagointi lääkkeisiin on yleisempää synnytyksen jälkeen. Itse kumminkin kehottaisin ainakin alkuun ottamaan verikokeita vaikka "turhankin" tiuhaan niin nähdään ettei mennä ojasta allikkoon muutamassa viikossa.
Omalla kohdalla pakkaa sekoittaa sukurasite. Isäni puolen suvussa 3 henkilöllä on liikatoimintaa. Itsellänikin vasta-aineet TSHRab on ollut 18 ja viimeksi 26 eli ymmärtääkseni korkeammat, kun normaalisti synnytyksen jälkeisessä kilpirauhasen liikatoiminnassa.
Tätä kirjoittaessani vauva on 8,5 kk eikä tasapainoa lääkityksen ja labra-arvojen välille ole löydetty. Silmäoireitakin on alkanut ilmaantua. Aika näyttää onko kyseessä Basedow ja vuosien "ystävä" vaiko tuo synnytyksen jälkeinen liikatoiminta.