Autoimmuuni kilpirauhastulehdus
Tyyppi: Kivuton
Syy: Autoimmuunitulehdus
Kesto: Krooninen
Samalla sairaudella on monta eri nimeä.
Krooninen kilpirauhastulehdus, krooninen lymfosyyttinen kilpirauhasen autoimmuunitulehdus, autoimmuunityreoidiitti, Hashimoton tyreoidiitti, Hashimoton tauti ja Ordin tyreoidiitti tarkoittavat kaikki samaa sairautta tai sen ilmenemismuotoja, mitkä johtavat usein enemmin tai myöhemmin kilpirauhasen vajaatoimintaan. Ordin tyreoidiitti on vähemmän tunnettu kuin Hashimoton tyreoidiitti. Tutkijat ovat eri mieltä siitä, onko olemassa kaksi eri sairautta, Hashimoton tyreoidiitti ja Ordin tyreoidiitti, vai ovatko ne vain saman sairauden erilaisia ilmenemismuotoja. Luokittelu perustuu useimmiten struuman läsnäoloon tai puutteeseen (6). Lue myös kohdasta Struumat.
Hashimoto
Hakaru Hashimoto (1881-1934) oli japanilainen kirurgi ja patologi. Hashimoton tyreoidiitti on nimetty tohtori Hashimoton mukaan (3), joka kuvaili taudin vuonna 1912 monografiassa Notes of lymphomatous in the thyroid gland (Struma Lymphomatosa).
Hashimoton tyreoidiitti ilmenee kilpirauhasen suurentumisena eli struumana. Lue myös kohdasta Struumat.
Ord
William Miller Ord (1834-1902) oli brittiläinen lääketieteen tutkija ja kirurgi St. Thomas -sairaalassa Lontoossa. Ordin tyreoidiitti on nimetty W. M. Ordin mukaan (4), joka kuvaili taudin vuonna 1877 (4) ja uudelleen vuonna 1888 kirjassa Report on Myxoedema. Clinical Society of London. London; Longmans.
Ordin tyreoidiitti ilmenee kilpirauhasen surkastumisena eli atrofiana.
Mitä tarkoittaa autoimmuunisairaus?
Autoimmuuni kilpirauhastulehdus ei ole ensisijaisesti kilpirauhassairaus vaan autoimmuunisairaus.
Autoimmuunisairaus on häiriö, missä elimistön immuunijärjestelmä hyökkää elimistön omia soluja ja kudoksia kohtaan. Autoimmuunitulehduksessa vasta-aineet merkitsevät tervettä kudosta tuhottavaksi. Makrofagit (macrophages) ovat syöjäsoluja, joiden tehtävänä on syödä bakteereja, vioittuneita elimistön omia soluja tai vierasaineita. Autoimmuunitulehduksen yhteydessä ne syövät myös tervettä kudosta aiheuttaen vahinkoa. Autoimmuunitulehdus vaikuttaa myös kilpirauhasen aineenvaihduntaan aiheuttaen lisäksi ns. toiminnallista hypotyreoosia ja vaikeuttaen mm. T4:n muuntumista T3:ksi (dejodinaatio). Hashimoton tyreoidiitti voi aiheuttaa mm. lihasoireita eutyreoosista huolimatta (7). Alttius sairastua autoimmuunisairauksiin, kuten autoimmuuniin kilpirauhastulehdukseen, on perinnöllistä.
Yleisyys
Autoimmuuni kilpirauhastulehdus on yleisin syy kilpirauhasen vajaatoimintaan. Sairaus kehittyy useimmiten hitaasti. Kilpirauhasen vajaatoimintaa pidetään melko yleisesti vanhempien naisten sairautena, sillä se on heillä huomattavan yleinen. Tosiasiassa kilpirauhasen vajaatoimintaa on kaiken ikäisillä naisilla ja miehillä. Tautia esiintyy noin seitsemän kertaa enemmän naisilla kuin miehillä (2). Todennäköisyys sairastumiseen nousee iän myötä (5).
Noin 90 %:lla potilaista on laajentunut kilpirauhanen ja 10 %:lla surkastunut kilpirauhanen (2).
Vasta-aineet
Kilpirauhasen toimintaa lamaavat vasta-aineet ovat TPOAb ja TyglAb. TPO-vasta-aineet (TPOAb) ovat koholla lähes kaikilla (91-99 %) (8) potilaista, joilla on Hashimoton tyreoidiitti. Prosentuaaliset arviot vaihtelevat 80-100 välillä. Kohonneet TPO-vasta-ainetasot ennustavat usein kehittyvää hypotyreoosia, vaikka kilpirauhasarvot ja TSH olisivat vielä normaaleja. Joillakin potilailla TPOAb on viitteissä, mutta TyglAb on kohonnut.
Odottavien äitien kohonneet kilpirauhasvasta-aineet ovat riskitekijä sikiölle ja vasta-aineilla voi olla myös vaikutusta hedelmällisyyteen.
Jopa 20-30 %:lla keski-ikäisistä naisista on kohonneet TPO-vasta-aineet (5).
On huomattava, että myös Basedowin (Graves) taudissa löytyy TPO-vasta-aineita noin 70 - 80 %:lla potilaista. Lue myös kohdasta Liikatoiminta.
Hoito
Tautia hoidetaan tarpeen mukaan tyroksiinilla (1) tai muilla kilpirauhaslääkkeillä. Struumapotilailla on syytä aloittaa kilpirauhaslääkitys, vaikka TSH olisi vain vähän koholla (1). Autoimmuunia kilpirauhastulehdusta ei hoideta kortisonilla (1). Hypertyreoosivaiheessa voi olla apua beta-salpaajista, mutta tila on ohimenevä (1).
1. Tyreoidiitit – Diagnostiikka ja hoito - luentomateriaali. 2006. Suomen endokrinologiyhdistys. Linkkiä ei ole enää saatavilla.
2. Thyroiditis
http://www.aafp.org/afp/2006/0515/p1769.html
3. Hashimoto's Disease
http://flexikon.doccheck.com/en/Hashimoto%27s_Disease
4. Ord's Disease
http://flexikon.doccheck.com/en/Ord%27s_Disease
5. Tyreoideaperoksidaasi, vasta-aineet
http://www.huslab.fi/ohjekirja/4028.html
6. Thyroid Volume in Hypothyroidism due to Autoimmune Disease Follows a Unimodal Distribution: Evidence against Primary Thyroid Atrophy and Autoimmune Thyroiditis Being Distinct Diseases https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19088156/
7. Lihasoireinen Hashimoton tyreoidiitti.
http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo96090.pdf
8. S -Tyreoideaperoksidaasi, vasta-aineet (4028 S -TPOAb )http://www.vshp.fi/medserv/klkemi/fi/ohjekirja/4028.htm
Muita liittyviä sairauksia
Kilpirauhassairauteen liittyvä silmäoireyhtymä (thyroid eye disease, TED)
Medical management of thyroid eye disease
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3729509/
A case of non-Graves thyroid eye disease
http://www.endocrine-abstracts.org/ea/0021/ea0021p370.htm
Hashimoto's encephalopathy: myth or reality? An endocrinologist's perspective.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15826922