Lääkitys
Tämä sivu kuuluu Kilpirauhaspotilaan Oppaaseen. Teksti perustuu kilpirauhaspotilaiden kokemuksiin, tietotaitoon ja parhaisiin käytänteisiin. Tässä osiossa emme yritä todistaa kaikkea tieteellisesti. Tämän teksti ei ole peruste muuttaa lääkitystä itsenäisesti.
Kilpirauhashormonit ovat elintärkeitä ihmiselle. Jos niiden sisäisessä tuotannossa on ongelmia, hormonit tulee saada ulkoisesti. Kun puhutaan kilpirauhashormoneista, tarkoitetaan yleensä T4- ja T3-hormoneja.
Suurin osa kilpirauhasen vajaatoimintapotilaista käyttää (levo)tyroksiinilääkitystä eli T4-hormonia.
Tätä on tarjolla esimerkiksi kauppanimillä Thyroxin, Medithyrox. Jos sinun lääkityksesi on tyroksiini, sinun kannattaa seurata säännöllisesti T4V- ja T3V-arvojasi. Lääkärisi saattaa määrätä sinulle myös TSH-arvon ja se voisi kertoa, jos olet alilääkitty. Yksinään sitä ei kuitenkaan pitäisi käyttää mittarina ja esimerkiksi sentraalisessa (kuten aivolisäkeperäinen) vajaatoiminnassa se on hyödytön. Annosmäärät lääkityksessä voivat vaihdella hyvinkin paljon välillä 25-250µg, yleisimmin 100µg:n tienoilla.
Tyypillinen aloitusannos on 25-50µg. Annoksen nostot tehdään yleensä portaittain. Noston aikana voidaan ottaa verikokeita. Ensimmäinen verikoekontrolli on yleensä n. 4-8 viikkoa hoidon aloittamisesta, koska tyroksiinin muutokset elimistössä tapahtuvat hitaasti. Oikean ylläpitoannoksen saavuttamista arvioidaan seuraamalla potilaan vointia sekä mittaamalla kilpirauhashormonien määrää veressä. Lääkeannoksen muuttaminen tehdään yhdessä terveydenhuoltoalan ammattilaisen kanssa. Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet saattavat korjaantua nopeasti lääkityksen aloittamisen jälkeen. Jos potilas on sairastanut kilpirauhasen vajaatoimintaa useita vuosia, voi voinnin korjaantuminen viedä kuukausia
Osa kilpirauhasen vajaatoimintapotilaista ei saavuta hyvää hoitovastetta suurellakaan levotyroksiinilääkityksellä ja siksi on syytä kokeilla / käyttää yhdistelmälääkitystä.
Yhdistelmälääkitys tarkoittaa T4- ja T3-hormonien käyttöä. Niitä on tarjolla monissa tuotteissa ja osassa niistä on molemmat hormonit valmiina. On tunnistettu tieteellisesti, että atyreoottiset potilaat (eli ilman kilpirauhasta olevat potilaat) tarvitsevat muita useammin yhdistelmähoitoa.
Valmiita yhdistelmätuotteita sanotaan eläinperäisiksi ja ne uutetaan esimerkiksi sian kilpirauhasesta. Brändinimiä Suomessa ovat esimerkiksi Armour Thyroid ja Thyroid Erfa. Englanninkielisissä teksteissä eläinperäisistä käytetään usein lyhenteitä NDT (natural desiccated thyroid) tai DTE (Desiccated thyroid extract).
Eläinperäisistä kilpirauhasvalmisteista on ollut liikkeellä epämääräisiä väitteitä ja vääriäkin tietoja, minkä vuoksi osa lääkäreistä ei niitä suosittele. Potilaat ovat niihin kuitenkin tyytyväisiä ja monet palaavat käyttämään niitä kokeiltuaan synteettisten hormonivalmisteiden yhdistelmiä. Tämä siitäkin huolimatta, että eläinperäiset valmisteet ovat synteettisiä valmisteita merkittävästi kalliimpia. Eläinperäisissä tuotteissa on T3- ja T4-hormonien lisäksi myös T1- ja T2-hormoneja, joilla voi olla isompi merkitys potilaille kuin tällä hetkellä ymmärretään. Eläinperäisessä lääkityksessä ei kuitenkaan voi säätää T4- ja T3-hormonien keskinäistä suhdetta samalla tapaa kuin erillisillä tuotteilla.
Erilliset yhdistelmävalmisteet ovat synteettistä hormonia. T4-lääkkeitä ovat esimerkiksi Thyroxin ja Medithyrox. T3-hormonia myydään esimerkiksi kauppanimillä Liothyronin tai Thybon.
Tämä sivu jatkuu vielä Jäsenkilpossa sisältäen mm.
- lääkityksen vaihto ja porrastus yhdistelmään
- jotkut potilaat tarvitsevat pelkkää T3-hormonia
- lisätietoa lääkkeistä ja erityisluvistaJäsenkilpoon pääset liittymällä jäseneksi. Yhdistyksemme tavoitteena on saada kaikille potilaille sopivaa hoitoa ja autamme myös käytännön asioissa.