Synnytyksen jälkeinen kilpirauhastulehdus

Tyyppi: Kivuton

Syy: Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus

Kesto: Subakuutti

Yleistä

Synnytyksen jälkeinen kilpirauhastulehdus eli postpartaalinen tyreoidiitti (PPT) on subakuutin autoimmuunityreoidiitin muoto. Noin 5-10 % synnyttäneistä äideistä sairastuu tautiin ja riski on suurempi, jos äidillä on aiemmin todettu kilpirauhasvasta-aineita, hänen suvussaan on kilpirauhasen toimintahäiriöitä tai hänellä on ollut kilpirauhasen toimintahäiriöitä edellisessä raskaudessa (3). Jopa 50 %:lla tautiin sairastuneista on suvussaan kilpirauhasen autoimmuunisairauksia (2). Jopa 25 % henkilöistä, joilla on 1 tyypin diabetes, sairastuu tautiin. Heiltä olisi syytä mitata kilpirauhasarvot ja TPOAb (1).

Oireet

Tauti alkaa tyypillisesti hypertyreoosivaiheella 1,5-3 kuukauden kuluessa synnytyksestä, mitä seuraa hypotyreoosivaihe ja useimmiten kilpirauhasen toiminta palautuu normaaliksi itsestään 6-9 kuukauden kuluttua synnytyksestä (3). Tauti voi olla myös yksisuuntainen; joko hypertyreoosivaihe tai hypotyreoosivaihe voi puuttua (3). Pysyvä hypotyreoosi tai struuma kehittyy 25-50 %:lle ajan myötä (1).

Kliiniset oireet ovat epäspesifit. Masentuneisuutta, alakuloisuutta ja väsyneisyyttä ei välttämättä osata yhdistää kilpirauhassairauteen.

Hoito

Hypertyreoosivaiheen hoitona käytetään beta-salpaajia ja hypotyreoosivaiheen hoitona tarpeen mukaan tyroksiinia (3). Tauti voi muuttua krooniseksi autoimmuuniksi kilpirauhastulehdukseksi

1. Tyreoidiitit – Diagnostiikka ja hoito - luentomateriaali. 2006. Suomen endokrinologiyhdistys. Linkkiä ei ole enää saatavilla.
2. Thyroiditis
http://www.aafp.org/afp/2006/0515/p1769.html
3. Kilpirauhasen toiminnan häiriöt ja raskaus
http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo91211.pdf