T3-lääkitykseen liittyviä tutkimuksia

Yhdistelmälääkitykseen T4/T3 tai T3-hormoniin liittyvistä tutkimuksista 

Monissa lääketieteellisissä artikkeleissa/tutkimuksissa peräänkuulutetaan T4/T3, eli yhdistelmälääkkeeseen liittyviä lisätutkimuksia sekä pitkäaikaistutkimuksia. 

Olemme löytäneet niistä yhtenä esimerkkinä tuoreen toisen vaiheen (phase 2) tutkimuksen jonka tulos näyttää lupaavalta eli sen mukaan T3-hormonilisä T4:n rinnalle saattaisi olla tarpeellinen kilpirauhasemattomalle.  (vapaa suomennos/tiivistelmä):

Frontiersissa julkaistu tutkimus, johon osallistui 36 ilman kilpirauhasta olevaa potilasta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että tämän tutkimuksen tulokset osoittavat, että T4+T3 yhdistelmä voi mahdollistaa normaalin seerumin T3-tason ylläpitämisen palauttamalla fysiologisen T4-v /T3-v -suhteen ilman haittavaikutuksia. Tarvitaan lisätutkimuksia sen varmistamiseksi, pystyykö pitkäaikainen yhdistelmähoito T4+T3 tuottamaan hyötyjä verrattuna T4-monoterapiaan.

Lue lisää:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2019.00826/full


Toinen esimerkki -tutkimus jossa T3-hormonin pitkäaikaiskäyttö ei lisännyt mm. sydäntautien tai murtumien riskiä.

(vapaa suomennos/tiivistelmä) : 

Liotyroniinin eli T3-hormoniin liittyvä väestöpohjainen seurantatutkimus löytyy vuodelta 2016. Siinä seurattiin 17 vuoden ajan liotyroniinin/T3:n käyttäjiä (400 kpl) vs tyroksiinin/T4:n käyttäjiä (33 955 kpl).  Tulosten mukaan pitkäaikaisesti liotyroniinia (T3) saaneilla potilailla ei havaittu ylimääräistä eteisvärinän, sydän- ja verisuonitautien tai murtumien riskiä , huolimatta alhaisemmasta TSH-tasosta T3:n "koskaan käyttäjillä" verrattuna "ei koskaan käyttäjiin". Antipsykoottisten lääkereseptien riski lisääntyi seurannan aikana mikä saattaa heijastaa T3: n käyttäjien osalta  puolueellisuutta/vinoumaa ("bias") ko. tutkimuksessa.Lue lisää:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/cen.13052


Edelläolevaa T3-tutkimusta avataan myös tässä katsauksessa "Combination Thyroid Hormone Replacement; Knowns and Unknowns".  (vapaa suomennos):  Katsauksessa myös mm. mainitaan että on syytä huomata, että yksikään 13:sta kontrolloiduista satunnaistutkimuksista ("RCT"), joissa yhdistelmähoitoa verrattiin T4-monoterapiaan, ei osoittanut haittavaikutusten lisääntymistä yhdistelmäryhmässä, tosin seuranta-ajat olivat lyhyet,  5 - 52 viikkoa. Lue lisää:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2019.00706/full

TERMEJÄ 

Thyroxine, T4:

Tyroksiinieli tetrajodityroniini (T4) on "varasto" kilpirauhashormoni,  eli T4-hormoni, joka on tuttu meille esimerkiksi synteettisinä valmisteina Thyroxin tai Medithyrox. 

Triiodothyronine, T3:

Trijodityroniini (T3),on "aktiivinen" kilpirauhashormoni, T3-hormoni, joka on tuttu meille esimerkiksi synteettisenä valmisteena Liothyronin (lempinimellä "Lio")tai Thybon Henning.


T3/T4-yhdistelmähoidossa T3 voi tulla synteettisenä purkista (Suomessa parhaiten tunnettuna kauppanimellä Liothyronin) tai voi olla eläinperäistä (lempinimellä "possu") kuten kauppanimelläesim. Armour Thyroid, Thyroid Erfa, Nature-Throid, NP Thyroid, joissa molemmat hormonit (T4 ja T3) ovat samassa lääkkeessä.