Subakuutti granulomatoottinen kilpirauhastulehdus

Tyyppi: Kivulias
Syy: Virusperäinen tulehdus
Kesto: Subakuutti

Subakuutti kilpirauhastulehdus

Subakuuttissa kilpirauhastulehduksessa on tyypillisesti kolme vaihetta: hypertyreoosivaihe, hypotyreoosivaihe ja toipuminen. Subakuuttia kilpirauhastulehdusta erehdytään joskus luulemaan Basedowin taudiksi. Subakuutti kilpirauhastulehdus on mahdollisesti syynä jopa 15-20 %:lla potilaista, joilla on tyreotoksikoosi ja 10%:lla potilaista, joilla on kilpirauhasen vajaatoiminta.

Yleistä

Subakuutti granulomatoottinen kilpirauhastulehdus tunnetaan myös nimillä subakuutti kivulias kilpirauhastulehdus, De Quervainin kilpirauhastulehdus ja jättisolutyreoidiitti ja subakuutti ei-märkivä (ei-bakteeriperäinen) kilpirauhastulehdus. Tauti on paljon harvinaisempi kuin esimerkiksi Hashimoton tyreoidiitti eli autoimmuuni kilpirauhastulehdus. Taudin etiologia on tuntematon, mutta yhteyttä on löydetty virusperäisiin infektioihin.

De Quervain

Fritz de Quervain (1868-1940) oli sveitsiläinen kirurgi. DeQuervainin kilpirauhastulehdus on nimetty hänen mukaansa. De Quervainin kilpirauhastulehdus on mainittu ensimmäisen kerran vuonna 1825, mutta sen patologinen kuvaus on tehty vasta vuonna 1904. (7)

Oireet

Subakuutti granulomatoottinen kilpirauhastulehdus on kivulias tosin kuin subakuutti lymfosyyttinen kilpirauhastulehdus
ja synnytyksen jälkeinen kilpirauhastulehdus

Subakuutin kilpirauhastulehduksen diagnoosi perustuu tyypillisiin oireisiin ja löydöksiin, jotka ovat kilpirauhasen kipu ja palpaatioarkuus, korkea kuume, ohimenevät tyreotoksikoosin oireet sekä korkeat tulehdusarvot (La ja CRP) (4). Tautiin ei liity kilpirauhasvasta-aineita.

Hoito

Lievä subakuutti kilpirauhastulehdus hoidetaan yleensä tulehduskipulääkkeillä (NSAID) ja vaikeampioireinen prednisolonilla (usein annos vähintään 30 mg/vrk). (4) Hypertyreoosivaiheessa voi olla apua beta-salpaajista, mutta tila on ohimenevä (1). Useimmat potilaat eivät tarvitse tyreostaatteja eivätkä kilpirauhashormonikorvaushoitoa. (3) Tauti voi uusiutua useamman kerran (5).

1. Tyreoidiitit – Diagnostiikka ja hoito -luentomateriaali. 2006. Suomen endokrinologiayhdistys. Materiaaliin ei ole enää pääsyä.
2. Thyroiditis
http://www.aafp.org/afp/2006/0515/p1769.html
3. Subacute Thyroiditis
http://emedicine.medscape.com/article/125648-overview
4. Samanaikainen subakuutti kilpirauhastulehdus ja Basedowin tauti
https://www.duodecimlehti.fi/duo10478
5. Acute and subacute and Riedel´s Thyroiditis
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK285553/#tyd-riedels.toc-subacute-thyroiditis
6. What Is Thyroiditis? Inflammation of the Thyroid Gland
http://www.endocrineweb.com/conditions/thyroid/thyroiditis#De_Quervain_s_Thyroiditis
7. Fritz de Quervain
http://www.whonamedit.com/doctor.cfm/1106.html