Janne joutui gaslighting-ilmiön kohteeksi

"En millään jaksa uskoa että tavallinen lääkäri tekisi tätä 'kaasuttamista' tahallaan, toisin on erikoislääkärien laita. 

Minulta hoidettiin kilpirauhassyöpä 2007, sen jälkeen endokrinologian poli vastasi vuosikontrolleista 5 vuotta. Kontrolleihin mennessä opin laittamaan listan oireistani paperille, jotta muistaisin edes itse kaikki vaivat, joita ennen niin terveelle miehelle oli kilpirauhasen poiston jälkeen muutamissa päivissä tullut. 

Lääkäri ei kuitenkaan halunnut uskoa että minun oireeni johtuivat kilpirauhasen puutteen aiheuttamasta vajaatoiminnasta, saatikka että sen aiheutti riittämätön ja huono lääkitys. 

Kolmannen vuosikontrollin jälkeen tuli kohdattavakseni seuraava tapahtumaketju. Tein päihdekuntoutusta erääseen lähimaakuntaan. Jotenkin hätkähtäen pysähdyin mielessäni kesken ohjaamani ryhmäistunnon ja totesin itsekseni, että  tässä joukko alkoholisteja kertomassa vaikeuksistaan ja pahoinvoinneistaan, ja minun oloni oli tosiasiassa hirveämpi kuin asiakkaideni. 

Kotiin palattuani lähdin kävelemään metsään, ja siellä metsässä tein sitten viimein itselleni saman diagnoosin kuin mitä nämä tohtorit olivat tehneet jo vuosia, ja viimein saaneet minut uskomaan, että oireeni olivat psyykkistä laatua. Kai minulla on sitten se harhaluuloisuushäiriö. Metsälenkin jälkeen kotiin palattuani istuin tietokoneen ääreen ja hetken mielijohteesta kirjoitin sosiaalisessa mediassa hakukenttään 'kilpirauhanen'. Sieltä löytyi yksi osuma ja pienen pieni ryhmä ja minun kokemustani jakavia kilpirauhaspotilaita. 

Siinä minä sitten itkin varmaan varttitunnin helpotuksesta - en olekaan hullu, muillakin on näitä samoja oireita ja vaikeuksia. Tuo ryhmä tavallaan pelasti minun mielenterveyteni, sillä peruin heti sen itselleni siellä metsässä hyväksymän 'harhaluuloisuusdiagnoosini'. 

Paljon suurempaa kiitollisuutta tunnen löytämiäni kokemusasiantuntijoita kohtaan kuin lääkäreitä - itse asiassa minulla on vaikeuksia olla vihaamatta noita joitakin 'kaasuttajalääkäreitä'. 

Tänään minun lääkitys on paljon paremmalla tolalla vertaisteni ansiosta. Ja tänään minulla on myös lääkäri, joka kunnioittaa ja kuuntelee minua."

***

Kaasuvalo tulee Oscar-palkitusta elokuvasta, jossa aviomies piinaa vaimoaan uskotellen hänen tulleen hulluksi. Kodista häviää kuvia ja valot himmenee, mutta vain aviovaimo "näkee ja huomaa" nämä. Miehen motiivina on saada vaimon perimä omaisuus. Gaslighting-termi on noussut esiin viime vuosina etenkin potilaiden kokemuksena.

Monet potilaat ja potilasryhmät ovat kokeneet lääkärien kohtelevan heitä samalla tapaa eli olematta uskomatta heitä ja antaen jopa vääriä diagnooseja kuten masennusta. Masennus on yksi vajaatoiminnan oire ja monen kilpirauhaspotilaan masennus onkin parantunut (paremmalla) kilpirauhaslääkityksellä. Kilpirauhaspotilaille sanotaan tyypillisesti, etteivät oireet johdu kilpirauhasesta, koska TSH on viitteissä. TSH ei ole edes kilpirauhashormoni. Lääkärien motiivi on auki eivätkä he tunnu uskovan meitä tälläistenkään onnistumiskokemusten jälkeen. Yhdistyksessämme on monia vastaavia onnistumistarinoita ja aivan liian usein matkan varrella on vastaavanlaisia lääkäreitä.

Osallistu keskusteluun julkisella Facebook-sivullamme.