Kilpirauhashormonien vaikutukset elimistössä


Miksi kilpirauhasen tehokas toiminta on elimistölle niin tärkeää?Luuston aineenvaihdunta


Kilpirauhasen toiminta vaikuttaa elimistön kalsiumtasoihin, erityisesti sitä kautta, että kilpirauhanen tuottaa ja varastoi kalsitoniinia, hormonia, joka säätelee kalsiumtasoja. Liikatoiminta heikentää luustoa. Kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa myös luustoon heikentävästi. (1)


Suoliston toiminta


Krooninen ummetus on yksi kilpirauhasen vajaatoiminnan tyypillisimpiä oireita. Se puolestaan lisää suolistotulehdusten riskiä. Ummetuksen takia suoliston bakteerikanta on huono ja ravinteet imeytyvät heikosti. Myös ruoka-aineyliherkkyyksien riski kasvaa. Liikatoiminta nopeuttaa suolen toimintaa.


Sappirakko ja maksa


Kilpirauhasen vajaatoiminta heikentää maksan ja sappirakon toimintaa. Monilla kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavilla on sappikiviä. Koska maksalla on keskeinen tehtävä kehon hormoniaineenvaihdunnassa, maksan heikentynyt toiminta johtaa ongelmiin monella tasolla.


Kasvuhormonit


Keho tarvitsee riittävän määrän kilpirauhashormoneita pystyäkseen tuottamaan insuliinin kaltaista kasvutekijä IGF-1:tä, ja sitä kautta kilpirauhashormonit vaikuttavat myös kasvuhormonien toimintaan.


Rasva-aineenvaihdunta


Kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa kehon aineenvaihduntaa kaikin puolin. Kehon on vaikea käyttää rasvavarastoja energiaksi, koska vähäinen kilpirauhashormonien määrä hankaloittaa lipaasin, rasva-aineenvaihdunnan entsyymin, toimintaa. Liikatoiminta taas nopeuttaa aineenvaihduntaa ja saattaa aiheuttaa laihtumista.


Insuliini ja glukoosiaineenvaihdunta


Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivällä glukoosi imeytyy hitaammin kuin normaalisti ja vajaatoimintaisten solut eivät käytä glukoosia energiaksi yhtä tehokkaasti. Lisäksi glukoosin imeydyttyä elimistö ei vajaatoimintaisella kykene eliminoimaan glukoosia yhtä tehokkaasti kuin pitäisi. Tämä johtaa ongelmiin verensokerin tasojen hallinnassa. 


Kolesteroli


Korkeat kolesteroliarvot ja kilpirauhasen vajaatoiminta kulkevat käsi kädessä. Vajaatoimintaisen maksa ja sappirakko eivät toimi niin tehokkaasti, että kolesterolin säätely toimisi normaalisti. 


Estrogeeniaineenvaihdunta ja rintasyöpä


Koska vajaatoimintaisen maksa ei toimi niin tehokkaasti kuin pitäisi, ylimääräinen estrogeeni ei poistu vajaatoimintaisen elimistöstä niin tehokkaasti kuin olisi suotavaa. Poistumatta jäänyt estrogeeni jää elimistöön ja muuntuu edelleen haitallisempaan muotoon, joka voi aiheuttaa kystia munasarjoihin ja rintasyöpää.


Vatsahappojen tuotanto


Vatsahappojen tuotantoon tarvitaan gastriini-nimistä hormonia, jonka tuotantoa kilpirauhasen vajaatoiminta vähentää. Liian alhainen vatsahappojen taso aiheuttaa monenlaisia ongelmia: närästystä, ilmavaivoja, ruoan huonoa sulamista, ravinteiden heikkoa imeytymistä. Se saattaa johtaa myös infektioihin. 


Kuva/bild: PieniSuuri idea

Elimistön lämpötila


Koska kilpirauhashormonit säätelevät kehon lämpötilaa, kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa palelua, mutta myös kuumia aaltoja ja yöhikoilua. Nämä oireet saatetaan monesti sekoittaa virheellisesti vaihdevuosioireisiin. Kilpirauhasen lisäksi kehon lämpötilan säätelyyn osallistuvat myös munasarjat ja lisämunuaiset. Voi olla hyödyllistä selvittää laboratoriokokeilla laajemmin myös naishormonien ja lisämunuaishormonien tilaa, jotta saadaan selville, johtuvatko kuumat aallot ja yöhikoilu naishormoneista vai ei. Myös liikatoiminta voi sekoittaa kehon lämmönsäätelyn. Liikatoimintaisen iho voi olla lämmin, nihkeä ja punakka.


Progesteronin tuotanto


Progesteroni ja kilpirauhashormonit ovat yhteydessä toisiinsa. Progesteroni stimuloi TPO:n eli tyreoideaperoksidaasin tuotantoa ja parantaa kilpirauhasreseptorien viestintämekanismien toimintaa. (2) Yksi syy siihen, miksi naisen kehon lämpötila nousee ovulaation aikana, on se, että siinä kohtaa kiertoa tapahtuva progesteronitason nousu kiihdyttää TPO:ta, joka stimuloi kilpirauhasen toimintaa. Liian vähäinen progesteroni luonnollisesti vähentää kilpirauhashormonien muodostumista ja selittää sitä, miksi alhaisesta progesteronintuotannosta kärsivällä naisella saattaa olla muuten normaalit kilpirauhasarvot, mutta hieman alhainen T4-arvo. Alhaisen progesteronin oireisiin kuuluvat mm. runsas kuukautisvuoto, vaikeus pudottaa painoa, depressio, päänsäryt ja muut PMS-oireet kuukautiskierron puolivälissä tai sen jälkeen. 
Kilpirauhashormonit lisäävät kehon herkkyyttä progesteronille. Kun solujen reseptorit eivät altistu riittävälle määrälle kilpirauhashormonia, ne menettävät kykyään päästää progesteronia sisälle soluihin. On mahdollista, että verenkierrossa on runsaasti progesteronia, mutta liian alhaisen kilpirauhashormonimäärän takia kärsitään kuitenkin samanaikaisesti liian alhaisen progesteronin oireista ja progesteronitasojen epänormaalista heittelystä.
Vakava kilpirauhasen vajaatoiminta saattaa johtaa ovuloimattomuuteen ja lisätä hedelmättömyyden ja keskenmenojen riskiä. 


Kilpirauhashormonit ja anemia


Kilpirauhasen vajaatoiminta voi johtaa anemiaan kolmella tavalla. Liian alhainen vatsahappojen määrä voi johtaa B12-vitamiinin ja folaatin heikkoon imeytymiseen, josta seuraa anemiaa. Toiseksi 12%:lla kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista on pernisiöösi anemia, autoimmuunisairaus, jossa elimistön oma immuunipuolustus tuhoaa vatsakalvoa niin, että B12-vitamiini ei imeydy. Kolmanneksi alhaisten vatsahappojen takia raudan imeytyminen voi olla heikkoa. Kun tähän yhdistetään vielä se, että alhaisten kilpirauhashormonimäärien takia progesteronin päätyminen solutasolle on heikentynyt, mikä johtaa runsaisiin kuukautisvuotoihin, anemia pahenee tästäkin syystä.


Kuljettajaproteiinien määrä


Tutkimuksen mukaan alhainen kilpirauhashormonien määrä vähentää myös SHBG:n (sex hormone binding globuline) määrää elimistössä ja vaikeuttaa siten sukuhormonien päätymistä solutasolle. (3) (4)


Sydän


Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa elimistössä korkeita homokysteiiniarvoja, koska maksa ei saa käsiteltyä näitä aminohappoja riittävän tehokkaasti. Korkea homokysteiinin määrä lisää sydänsairauksien riskiä huomattavasti, samoin myös dementian riskiä. (5) Kilpirauhasen liikatoiminta tulee aina hoitaa, koska hoitamattamana se saattaa johtaa sydänongelmiin (6). 

LÄHTEET

1. Nagata et al: Subclinical Hypothyroidism is Related to Lower Heel QUS in Postmenopausal Women 
http://doi.org/10.1507/endocrj.K06-201Endocrine Journal
https://www.jstage.jst.go.jp/article/endocrj/54/4/54_4_625/_article

2. Mani S. Signalling mechanisms in progesterone-neurotransmitter interactions. J Mol Endocrinol. 2003 Apr;30(2):127-37. 
doi: 10.1677/jme.0.0300127. PMID: 12683937.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12683937/

3. Hampl R, Kancheva R, Hill M, et al. Interpretation of sex-hormone-binding globulin levels in thyroid disorders. Thyroid 2003;13,:755-760 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14558918/

4. Nygaard et al 2013 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3680960/pdf/ec-02-55.pdf   Suomeksi referoitu täällä: https://hypotyreoosi.wordpress.com/2014/10/17/tanskalaisia-tutkimuksia-yhdistelmaterapiasta-osa-3/

5. Oge A, Sozmen E, Karaoglue AO. Effect of thyroid function on LDL oxidation in hypothyroidism and hyperthyroidism. Endocr Res 2004;30:481-489 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15554363

6. Mustajoki P, 2021. Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi). Lääkärikirja Duodecim. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00665