Painonpudotus

Terveellinen painonhallinta kilpirauhasen vajaatoiminnassa

Painon nouseminen herkästi ja vaikeudet pudottaa painoa varsinkin pysyvästi ovat yleisiä ongelmia kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavilla. Mistä voi olla apua?

Oikeanlainen lääkitys oikeanlaisella annostelulla

Pullonkaulana on usein lääkehoito. Terveen painon saavuttaminen ei välttämättä onnistu ainakaan pysyvästi ja terveellisellä tavalla, ennen kuin lääkitys on kunnossa. Jos lääkehoidon annostelu tai valittu lääke tai lääkeainekombinaatio ei ole oikeanlaista, potilas jää yhä potemaan vajaatoiminnan oireitaan, joista yksi voi olla vaikeudet pudottaa painoa tai ylläpitää terveellistä kehon painoa. Syynä voi olla lääkärin kokemattomuus tai liiallinen tukeutuminen esimerkiksi TSH:n laboratoriokokeiden viitearvoihin. Hyvin harvat lääkärit tuntevat muuta kuin tyroksiinihoidon kilpirauhasen vajaatoimintaan, vaikka moni potilaista selvästi hyötyisi myös T3-hormonia eli aktiivista kilpirauhashormonia sisältävästä hoidosta. Liian matalat annokset tyroksiinia ovat myös hyvin tavallisia puheenaiheita mm. netin vertaistukiryhmissä.


Vältä rajuja kuureja ja liian radikaaleja ruokavalioita

Painon pudotuksen yrittäminen väkisin esimerkiksi rajoittamalla energian saantia merkittävästi tai toteuttamalla ketogeenista erittäin vähähiilihydraattista ruokavaliota, voi johtaa suurempiin ongelmiin kuin mitä potilaalla oli ennen painon pudottamista. Ongelmat voivat liittyä mm. aineenvaihduntaan, hormonitoimintaan, hermoston toimintaan tai vatsan toimintaa. Painonpudotukseen liittyvät ilmiöt ”jojo-laihduttaminen” ja ”säästöliekki” ovat varsin tavallisia kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavilla.

Perusasiat kuntoon ja sokeria ja tärkkelystä vähemmälle

Turvallisin tapa painonhallintaan voi olla laittaa ensin artikkelin alussa mainitut perusasiat kuntoon ja miettiä sitten, onko esimerkiksi maltillisesta hiilihydraattien, eli tässä tapauksessa sokerin ja tärkkelyksen vähentämisestä apua. Riittävä määrä vihanneksia, marjoja ja kuituja edistää myös painonhallintaa. Monille sopii ruokavalio, jossa kaksi päivän pääaterioista on vähähiilihydraattisia ja yhdellä aterialla päivästä, esimerkiksi päivällisellä on maltillinen määrä tärkkelystä, kuten pari desilitraa juureksia tai täysjyväriisiä. 

Aluksi voi tuntua siltä, että on jatkuvasti nälkä ja tekisi kovasti mieli lisätä ruokavalioon esimerkiksi leipää, perunaa, pastaa tai riisiä. Keho kuitenkin tottuu vähähiilihydraattisempaan ruokavalioon viikossa tai parissa, kun annoskoot ja ruokarytmi ovat sopivat. Vaikka vihanneksiin ja marjoihin on tärkeä panostaa, ne eivät ilman riittävää määrää kuituja, proteiinia ja rasvaa vie kunnolla nälkää ainakaan pitkäksi aikaa. Jos lisäät vihannesten ja marjojen määrää, vatsa on hyvä totuttaa muutokseen vähitellen, jotta et saa liian äkillisestä muutoksesta erilaisia vatsaoireita.

Liikunta

Painonhallintaa voi tukea myös liikunta, mutta senkin tulisi olla tasapainoista eikä liian kuluttavaa. Arkiliikunnan lisäksi kolme kohtuullisen rasittavaa tunnin tai puolentoista tunnin mittaista liikuntakertaa viikossa voi olla varsin riittävää. Liikuntaa jaksaa paremmin harrastaa, kun löytää eri lajien joukosta ne, joiden parissa itse parhaiten viihtyy. Lajeja voi olla hyvä myös vaihdella, jos tuntuu että yksi ja sama tapa harrastaa liikuntaa alkaa kyllästyttämään. 

Jos on vielä hyvin väsynyt eikä lääkityskään ole vielä ihan kunnossa, voi aloittaa hyvin pienestä ja käydä vaikka kävelyllä tai hakeutua vaikka retkeilemään jonnekin lähiympäristöön. Joku aloittaa kahdenkymmenen minuutin kävelylenkillä kahdesti viikossa ja joku kolmella kerralla viikossa kuntosalilla. Olemme kaikki yksilöitä ja tilanteemme ovat erilaisia.

Painonhallinnan henkinen puoli

Painonhallinnassa on tärkeä huomioida myös psyykkiset tekijät. Joskus ei ole vielä oikea aika painonhallinnalle, jos asiaan liittyy mm. syömishäiriö tai tunnesyöminen. On ensiarvoisen tärkeää, että myös mieli, ajatukset ja tunteet otetaan huomioon ruokavalioasioissa. Jos vaikea ylipaino uhkaa vakavasti terveyttä tai tuottaa vaikeuksia päivittäiseen elämään, voi paras ratkaisu olla etsiä luotettava ja turvallinen ammattilainen auttamaan ja kuuntelemaan. Joskus auttaja voi olla ravitsemuksen ammattilainen ja joskus mielenterveyden ammattilainen. Joskus hyödytään molemmista. Pieni ylipaino voi joskus olla toissijainen asia ja saattaa myös korjaantua muutoksilla lääkityksiin tai pienillä muutoksilla elintapoihin ja ruokavalioon.

Maltti ja joustavuus

Painonhallinnassa maltti on valttia. voi olla terveellisempää, turvallisempaa ja järkevämpää asettaa pidemmän aikavälin tavoitteita kuin pyrkiä laihtumaan todella nopeasti. Kahden tai jopa viiden vuoden suunnitelma voi olla parempi kuin muutaman kuukauden tehokuuri. Kuuriajattelusta kannattaisi muutenkin luopua, koska se ei yleensä johda pysyviin hyötyihin vaan epäterveelliseen painon sahaamiseen edestakaisin. Tällaisella painon radikaalilla vaihtelulla on usein myös seurauksena aineenvaihdunnan hidastumista, jolloin seuraavalla kerralla, kun painoa yrittää pudottaa se on vaikeampaa ja hitaampaa ja jokaisen laihdutuskuurin jälkeen paino nousee aina vain korkeammalle. Siksi pysyvät ja pitkän tähtäimen muutokset ja suunnitelmat ovat paras apu terveellisen ruokavalion toteuttamisessa. 

On oltava myös sopivan joustava. Kaiken herkuttelun lopettaminen totaalisesti johtaa usein siihen, että herkuttelu karkaa jossakin vaiheessa täysin käsistä. Tässä on tietenkin poikkeuksena allergiat, yliherkkyydet ja intoleranssit. On tilanteita, jolloin joistain ruoka-aineista on syytä pidättäytyä pitkäaikaisesti, jopa loppuelämän ajan.

Tämän osuuden on kirjoittanut koulutettu diplomiravintoterapeutti ja kilpirauhaspotilas. Tämä ei korvaa yksilöllistä ravintoneuvontaa, joskin suosittelemme käyttämään vain kilpirauhassairauksia tuntevia ravintoneuvojia.