Potilas X:n tarina

Saatuani toimivan lääkityksen ymmärsin, että en olekaan laiska, tyhmä ja saamaton.

Potilas X:n potilasura alkoi jo 23-vuotiaana. Hän oli äärettömän väsynyt eikä 12 tunnin yöunet tahtoneet riittää. Hän ihmetteli, kun muut ihmiset jaksoivat opiskella, käydä töissä ja tehdä muutakin elämässään. Hän kävi töissä ja nukkui. Terveyskeskuksessa häneltä ei mittautettu mitään laboratoriotutkimuksia, mutta masennuslääkettä olisi saanut. Potilas X ei kuitenkaan ollut masentunut.

Muutaman vuoden kitkuttelun jälkeen hän meni yksityispuolen lääkärille ja tutkimukset paljastivat kilpirauhasen vajaatoiminnan. Tyroksiini korjasi jo monia asioita ja se oli merkittävä askel parempaan ja hän rohkaistui lähteä opiskelemaan. Tilanne ei kuitenkaan ollut täydellinen. Potilas X:n lihakset olivat aina raskaat ja kipeät, lisäksi hänellä oli valtavia keskittymisvaikeuksia. T3-hormonitaso pysyi matalana ja oireet olivat merkittäviä. Ihminen pystyy kuitenkin hyödyntämään vain T3-hormonia, jota terve elimistö muuntaa T4-hormonista eli tyroksiinistä.

Seuraava luontainen askel näiden toimien ja tulosten jälkeen on siirtyä yhdistelmähoitoon eli lääkitykseen, jossa on lisänä T3-hormonia. Yhdistelmälääkityksen saatuaan opiskelu alkoi jo sujua, lihasoireet väistyivät ja hän aloitti yrittäjänä. Hänellä on muutaman kerran yritetty siirtyä takaisin tyroksiini- eli T4-hoitoon, mutta oireet ovat palanneet ja esimerkiksi opiskelussa kaikki pienetkin äänet ympärillä veivät täysin keskittymisen.

Potilas X sanoo: ”Toki toivon voivani palata tyroksiinilääkitykseen, koska kaikki olisi paljon helpompaa. Tämä viranomaisten taistelu uuvuttaa meidät potilaat. Oikealla lääkityksellä kuitenkin jaksan harrastaa, käydä kuntosalilla, opiskella ja tehdä töitä kuten muutkin.”