Subakuutti lymfosyyttinen kilpirauhastulehdus

Tyyppi: Kivuton
Syy: Autoimmuunitulehdus
Kesto: Subakuutti

Subakuutti kilpirauhastulehdus

Subakuuttissa kilpirauhastulehduksessa on tyypillisesti kolme vaihetta: hypertyreoosivaihe, hypotyreoosivaihe ja toipuminen. Subakuuttia kilpirauhastulehdusta erehdytään joskus luulemaan Basedowin taudiksi. Subakuutti kilpirauhastulehdus on mahdollisesti syynä jopa 15-20 %:lla potilaista, joilla on tyreotoksikoosi ja 10%:lla potilaista, joilla on kilpirauhasen vajaatoiminta.

Yleistä

Subakuutti lymfosyyttinen kilpirauhastulehdus tunnetaan myös nimellä subakuutti kivuton kilpirauhastulehdus. Synnytyksen jälkeen tätä tautia kutsutaan synnytyksen jälkeiseksi kilpirauhastulehdukseksi (1).  Tauti löydettiin vasta 1970-luvulla, mutta sitä on aiemmin hoidettu todennäköisesti Basedowin tautina (6), mikä tunnetaan joissakin maissa myös nimellä Gravesin tauti.

Oireet

Subakuutti lymfosyyttinen kilpirauhastulehdus on kivuton toisin kuin subakuutti granulomatoottinen kilpirauhastulehdus.

Hoito

Hypertyreoosivaiheessa voi olla apua beta-salpaajista, mutta tila on ohimenevä (1). Radiojodihoitoa, kirurgiaa tai kilpirauhasen toimintaa lamaavia lääkkeitä ei tarvita ikinä (6). 80 % potilaista parantuu kolmessa kuukaudessa (6). Tauti ei yleensä uusiudu, mutta voi muuttua krooniseksi autoimmuuniksi kilpirauhastulehdukseksi. 

1. Tyreoidiitit – Diagnostiikka ja hoito - luentomateriaali. 2006. Suomen endokrinologiyhdistys. (Linkkiä ei ole enää saatavilla).
2. Thyroiditis
http://www.aafp.org/afp/2006/0515/p1769.html
3. Subacute Thyroiditis
http://emedicine.medscape.com/article/125648-overview
4. Samanaikainen subakuutti kilpirauhastulehdus ja Basedowin tauti
https://www.duodecimlehti.fi/duo10478
5. Silent thyroiditis
http://nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000388.htm
6. What Is Thyroiditis? Inflammation of the Thyroid Gland
http://endocrineweb.com/conditions/thyroid/thyroiditis#Silent_Thyroiditis