Ravitsemus loppusanat

Anna itsellesi aikaa ja vaali hyvinvointiasi kokonaisvaltaisesti!

Kilpirauhassairauksien hoitotasapainon saavuttamiseen voi mennä kuukausia ja jopa vuosia. Hyvien elintapojen ja terveellisen ruokavalion vaaliminen on osa kokonaisvaltaista terveydenhoitoa. Vaikka sairauden hoitaminen ei saisikaan haukata liian isoa palaa, kannattaa kuitenkin hyödyntää vertaistukea ja etsiä aktiivisesti uusia keinoja oman terveyden paranramiseen . Joskus voi joutua kokeilemaan useampaakin asiaa ennen kuin apu ja hoitotasapaino löytyy. Tukihoitona myös erilaisista täydentävistä hoitomuodoista voi olla apua, kunhan niitä toteuttaa koulutettu ammattilainen.

Voi olla todellinen etsintäretki löytää vähitellen itselleen sopivat elintavat, ruokavalio ja lääketieteellinen hoito. Ihmistä ei ole tarkoitettu pärjäämään ja elämään yksin, joten läheisille ja hoitohenkilökunnalle puhuminen sekä vertaistuki voivat auttaa jaksamaan. Saatat löytää myös uusia näkökulmia ja saada hyödyllisiä neuvoja. Olisi kuitenkin tärkeää, ettei koko elämä ole sairautta, sen hoitamista tai ruokavaliota. Keskity siksi myös saamaan mielihyvää mm. luonnosta, ihmissuhteista, harrastuksista ja mielekkäästä tekemisestä. Olemmehan niin paljon muutakin kuin mm. sairautemme, oireemme ja diagnoosimme. 

Sopiva ruokavalio on yksilöllinen

Monien ruokavalio on melko sattumanvaraisesti rakentunut ja riippuu paljolti lapsuudenkodista ja paikallisesta ruokakulttuurista. Ihminen syö monesti sitä, mikä on riittävän nopeaa, maistuu omaan suuhun hyvältä ja järjestyy arjessa helposti. 


Johonkin tietynlaiseen pitkäaikaiseen ruokavalioon päätyminen on usein kompromissi. Joskus liikkumavaraa on hieman vähemmän, jos ruokavalinnat vaikuttavat terveyteen, jaksamiseen ja oireisiin merkittävästi. Allerginen ei voi syödä allergisoivia ruoka-aineita. Henkilön, jolla on geneettiseltä pohjalta hankalampi kestää verensokerien nopeaa vaihtelua ja jolla on taipumusta ylipainoon, ei kannata syödä liikaa tärkkelystä ja myös hänen sokerinsietokykynsä voi olla jotakuta toista paljon heikompi. Jos tulee muutamastakin karkista heikkovointiseksi, ei ole silloin hyvä päätös syödä kerran viikossa karkkeja, koska muutkin syövät. 

Miten joustava on järkevä olla ruokavalionsa suhteen, on yksilöllistä ja olosuhteet tai terveys voi myös muuttua ajan saatossa. Siksi perustuntemus siitä, mitä elimistömme ruoaltamme tarvitsee ja se, että pyrimme tiedostamaan päivittäisiä ruokavaliovalintojamme, on niin tärkeää. Kun tiedämme, miten paljon valintamme voivat vaikuttaa vointiimme, osaamme myös paremmin suunnitella syömisiämme niin lyhyellä kuin pitkälläkin tähtäimellä. 

Lähde liikkeelle perusasioista ruokavaliossa ja laajenna sitten tarpeen mukaan kohti yksilöllisempiä kokeiluja ja ratkaisuja.

Tämän osuuden on kirjoittanut koulutettu diplomiravintoterapeutti ja kilpirauhaspotilas. Tämä ei korvaa yksilöllistä ravintoneuvontaa, joskin suosittelemme käyttämään vain kilpirauhassairauksia tuntevia ravintoneuvojia.