Huomioi laboratorioon menossa

Tämä teksti perustuu kilpirauhaspotilaiden kokemuksiin, tietotaitoon ja parhaisiin käytänteisiin. Tässä osiossa emme edes yritä todistaa kaikkea tieteellisesti. Tämän oppaan avulla ei saa muuttaa lääkitystä itsenäisesti.

Laboratoriotestit ovat tarkoitettu auttamaan hoidossasi. Älä anna kuitenkaan lääkärin tuijottaa vain niitä. Sinun vointisi on tärkeämpi kuin arvot. 

Kilpirauhastesteihin mentäessä esimerkiksi biotiinin saantia on syytä rajoittaa 2 päivän ajan (ATA 2018).  Myös osa muista lääkityksistä voi vaikuttaa kilpirauhaslaboratorioarvoihin kuten litium, jodidi, amiodaroni ja glukokortikoidit eli kortisooni (Välimäki 2009, 234-235). 

Milloin labraan? 

Lääkityksellä sinun kannattaa seurata kilpirauhasarvojasi vähintään vuosittain. Oireiden vaivatessa kannattaa mennä ylimääräisiin kokeisiin. Lääkityksen aloituksessa hoitotasapainon löytäminen vaatii tiheämpää seurantaa ja uuden annoksen jälkeen laboratoriokokeet tulee ottaa 4-6 viikon kuluttua.

Pyri menemään laboratorioon aina suunnilleen samaan aikaan vuorokaudessa ja samanlaisissa olosuhteissa ja mieluusti saman toimijan laboratorioon. Silloin arvot ovat sinulle itsellesi vertailukelpoisia. Kokeisiin mennään ottamatta aamun lääkettä. Jos käytät T3-lääkettä, ero laboratorioarvon ottamiseen saisi olla 14-18h. Lääkärit saattavat haluta tarkistaa laboratorioarvojasi yhdistelmälääkityksellä myös lääkityksen jälkeen. Viitearvoja ei kuitenkaan ole tarkoitettu tähän. T3-hormoni tekee nopean piikin veressä eli nousee voimakkaasti. Toki voi silti olla hyvä tietää, kuinka paljon lääke vaikuttaa, mutta sen perusteella ei tule ohjata lääkityksen kokonaismäärää. 

Kilpirauhasarvot vaihtelevat päivän aikana yllättävän paljonkin, joten moni valveutunut potilas menee sinne melko pian herättyään, millä tähdätään mahdollisimman vertailukelpoisiin tuloksiin. Myös samaa laboratoriota käyttämällä saa mahdollisimman vertailukelpoisia tuloksia.

Lue myös, miten tulkita laboratoriokokeita! Saatat yllättyä!


Laboratoriokokeita saa myös ilman lähetettä

Jos lääkäri ei suostu määräämään laboratoriokokeita, niitä voi itse käydä otattamassa useissa laboratorioissa ilman Kela-korvausta. Ero ei edes ole kovin suuri ilman lähetettä, tosin eri laboratorioilla on kyllä selviä hintaeroja. Julkisen terveydenhuollon palveluun kuuluu yleensä laboratorioarvot ilman erillistä korvausta, joten siellä ne luonnollisesti olisivat edullisimmat potilaalle. Osan testeistä voi saada myös työterveyshuollon palvelusta.

Esimerkiksi Synlab, Puhti ja Fimlab ottavat kokeita ilman lähetettä, kannattaa katsoa käytössä olevat laboratoriokokeet kunkin verkkosivuilta ja sinne voi myös soittaa. Kolme ensisijaista testiä* maksavat noin 60 euroa Synlabissa toimistomaksun kanssa, Fimlab on ollut edullisimmasta päästä, muttei ilmeisesti joka paikassa tarjoa T3V-koetta (tilanne keväältä 2022). Jäsenillemme on Puhdissa eli Mehiläisessä jäsenetuna kilpirauhaskokeita ja kolmen testi* maksaa noin 42€. 

*TSH, T4V ja T3V


LÄHTEET

ATA eli American Thyroid Association. December 2018. https://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/ct-for-patients/december-2018/vol-11-issue-12-p-3-4/ 

Välimäki Matti, Schalin-Jäntti Camilla, 2009. Endokrinologia(n) oppikirja), kilpirauhasta koskevat kappaleet. Duodecim, 2009.