Kilpon vastine Valviran ja Kilpirauhasliiton haastatteluihin

20.12.2016

Useat Lännen median lehdet julkaisivat 11.12. toimittaja Johanna Puukan kirjoittaman artikkelin kilpirauhasen hoitokiistasta ja Valviran lääkintäneuvos Markus Henrikssonin haastattelun.

Suomen kilpirauhaspotilaat ry on ollut aktiivisesti yhteydessä Valviraan kilpirauhasen hoito-ongelmien tiimoilta. Parannusta on jo jonkin verran tapahtunut, muttei tarpeeksi. Suomessa on edelleen jopa kymmeniä tuhansia kilpirauhassairaita, jotka kärsivät vääristä hoidoista, liian suppeista tutkimuksista ja lääkäreiden osaamattomuudesta. Kyseessä on kansansairaus, diagnosoituja on jo yli 300 000.

Henriksson sanoo, ettei Valvira kiellä minkään lääkevalmisteen käyttöä, eikä heillä ole siihen toimivaltaa. Asia ei ole näin yksinkertainen. Osaavien lääkäreiden hoito-oikeuksia rajoittamalla Valvira on saanut Suomen lääkärikunnan pelon valtaan, ja on näin estänyt lääkäreitä määräämästä muuta lääkettä kuin tyroksiinia, sopi se potilaalle tai ei.

Lääkäreiden keskuudessa on suurta tietämättömyyttä eri hoitomuodoista. Vieläkin jotkut lääkärit väittävät, ettei kilpirauhasen vajaatoimintaan ole muita lääkkeitä kuin tyroksiini, jota markkinoitiin aikoinaan ihmelääkkeenä. Kokemus on osoittanut, ettei se ole ihmelääke.

Tanskalainen endokrinologian ylilääkäri Birte Nygaard on sanonut: Hypotyreoosi, kilpirauhasen vajaatoiminta, hoidetaan levotyroksiinilla, eikä ole olemassa systemaattisia tutkimuksia, jotka arvioivat tämän hoidon tehoa.


Suomen kilpirauhaspotilaat ry sai keväällä 2016 Valviralta lupauksen, että Valvira tehostaa tiedottamistaan Suomen lääkärikunnalle siitä, että lääkärit voivat määrätä vapaasti muitakin kilpirauhaslääkkeitä kuin tyroksiinia.

Henrikssonin mukaan kyse ei ole tietystä lääkkeestä, vaan siitä, että hoito on aloitettu monille potilaille ilman kunnon tutkimuksia ja asiallista seurantaa. Näin voi olla muutamien potilaiden kohdalla. Valvira ei ole kuitenkaan suostunut vastaamaan näiden tutkinnassa olevien tai rajoitettujen lääkäreiden kysymyksiin, mitä heidän olisi vielä pitänyt tutkia lisää.

Julkinen terveydenhoito ei ainakaan tutki potilaita laajasti. Potilaat ovat joutuneet hakeutumaan omalla kustannuksellaan yksityiselle sektorille perusteellisempiin tutkimuksiin.

Sairastuneilla on usein monenlaisia puutoksia, mm. jodin, seleenin, magnesiumin, D-vitamiinin, B12-vitamiinin ja raudan puutetta. Syitä näihin puutteisiin pitäisi myös pohtia. Onko kilpirauhasongelmien räjähdysmäinen kasvu seurausta ravinnosta ja/tai ympäristöstä? Hyvin monilla potilailla todetaan yliherkkyyttä maitoproteiineille ja viljoille.

Näitä tutkimuksia ei yleensä saa julkiselta puolelta.


Valvira huomauttaa, että kiisteltyyn T3-monoterapiaan liittyy jopa hengenvaara, jos potilasta ei seurata tiiviisti. Kaikkiin lääkkeisiin liittyy hengenvaara, jos niitä annostellaan väärin tai syödään turhaan. Nyt on julkisuudessa demonisoitu jo kolmen vuoden ajan aktiivisen T3-hormonin käyttöä kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa. On olemassa potilaita, joiden keho ei siedä mitään muuta lääkettä.


Saatavilla on myös jo yli sata vuotta käytössä ollutta, kuivatusta sian kilpirauhasesta valmistettua lääkettä, joka valmistetaan yhtä tiukin kriteerein kuin muut lääkkeet. Kaikki lupansa menettäneet lääkärit eivät ole määränneet potilailleen T3-monoterapiaa, vaan myös eläinperäisiä valmisteita, joita Suomen endokrinologiyhdistys pitää kiellettyinä. On kuitenkin olemassa iso joukko potilaita, joille eläinperäiset lääkkeet toimivat parhaiten.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on luokitellut kaikki kilpirauhaslääkkeet kaikkein turvallisimpaan raskausturvallisuusluokkaan.


Miksei Suomessa ole tehty tutkimuksia hoitojen parantamiseksi? Maailmalla tätä sairautta onneksi tutkitaan hyvinkin paljon. Toivottavasti Suomen endokrinologit seuraavat näitä tutkimuksia ja ottavat laajemmin käyttöön myös muita hoitomuotoja ja lääkkeitä.

Nyt kilpirauhasoireiset rasittavat julkista terveydenhuoltoa, kun he käyvät vastaanotoilla turhaan hakemassa apua mahdollisen vajaatoiminnan aiheuttamiin oireisiin. Moninaisista oireista kärsivät myös ne tuhannet potilaat, joille tyroksiini ei anna hoitovastetta.

Yhteiskunnalle tulee kalliiksi myös huonosti hoidetun kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi potilaille turhaan syötettävät reuma-, tulehduskipu-, uni-, särky-, kolesteroli-, verenpaine- ja mielialalääkkeet. Sairastuneille tämä on henkilökohtainen tragedia, joka voi tuhota perheen elämän ja talouden. Tämä tulee myös kalliiksi yhteiskunnalle, kuten todetaan eduskunnan kirjallisessa kysymyksessä 630/2016.


MARIANNE KUOKKANEN

pj 2017

Suomen kilpirauhaspotilaat ry

***

Ensimmäisenä vastineen julkaisi Turun Sanomat 20.12.2016.

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/3136648/Kilpirauhasen+hoitoongelmiin+puututtava