Kilpirauhasviikko - potilailta lääkäreille

27.5.2021

Kansainvälisen kilpirauhasviikon alla kyselimme potilailta terveisiä teille lääkäreille. Osan niistä olemme julkaisseet sosiaalisen median kanavissa, osa on tässä. Kolmen kärki lääkäriterveisissä on ollut:

  1. Kuuntele potilasta
  2. Opettele lisää kilpirauhasesta
  3. Opettele lisää kilpirauhaseen liittyvistä laboratoriokokeista ja niiden tulkinnasta

Moni potilas halusi myös vedota siihen, ettei ole reilua meitä juoksuttaa lääkäriltä toiselle ja yrittää "ulkoistaa" tätä ongelmaa. Me emme halua olla muodikkaita, mutta Minna Canthin sanoin toivomme ”Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää”.

TSH on tyypillisesti niitä asioita, joissa tiplataan: lääkityillä TSH käyttäytyy eri tavalla, siitä on täällä verkkosivuillammekin tietoa. On ihan tyypillistä, että voidakseen hyvin TSH:n on oltava jopa alle viitteen. Jos T4V ja T3V ovat kunnossa, se ei tarkoita liikatoimintaa. Suomessa on monessa kilpparihoitotilanteessa mennyt lapsi pesuveden mukana.

Julkaisemme ohessa muutamia potilaiden kommentteja.

Lääkäri, kuuntele potilaan oireita aidosti. Ja jos potilas tulee lääkäriin jo useatta kertaa, hän oikeasti tarvitsee apua.
Kuuntele potilasta
Haluaisin että lääkärit ymmärtäisivät paremmin sekä osaisivat auttaa meitä, joilla on kilpirauhanen poistettu syystä tai toisesta. Enemmän tietotaitoa ehkä. 
Kysy kuinka voin, äläkä tuijota labra-arvoja. Konsultoi erikoislääkäriä, jos et oikeasti tiedä lääkityksestä ja kilpparittoman labra-arvoista.
Toivoisin lääkäreiltä perehtyneisyyttä siihen, että kilpirauhasen liitännäissairaudet tosiaan voivat johtua kilpirauhasesta.
Toivoisin, että lääkärini perehtyisi kilpirauhassairauksiin paremmin. Ei tunnu reilulta, että joutuu potilaana oikaisemaan lääkärin väitteitä ja tyytymään siihen, että lääkäri lähinnä tuijottaa TSH-arvoa.
Kiitos, että tuplasit lääkeannokseni ja pidät huolen, että voin hyvin <3
Kuunnelkaa potilasta kuinka hän voi. Labrat antaa vain osviittaa. Ei kerro kaikkea.Ja se tärkein, ottakaa aina myös T3V kokeen.
Kun on DIO2 muunto ongelma niin mikä on normaali synteettisten lääkkeiden minimi ja maksimi T3 ja T4 annostus ?
1. Mitä mieltä olet siitä, että Kennedyn hovilääkärit hoitivat hänen kilpirauhasen vajaatoimintaansa lääkkeellä, joka jenkkilässä kuuluu korkeimman turvallisuusluokan lääkkeisiin, meillä se on 'vaarallinen'?  2. Hillary Clintonin pressavaalien aikana häntä hoitavat lääkärit julkaisivat listan  Hillaryn sairauksista - hänen kilppariaan hoidettiin ja hoidetaan korkeimman turvallisuusluokan  eläinperäisillä - eli lääkkeillä, joihin meillä lääkärit eivät koske pitkällä kepilläkään?
Lääkäreiden koulutukseen pitäisi lisätä myös laajempi osaaminen kilpirauhaspotilaiden hoidossa
Toivon että kysyisit vointiani ja ottaisit oireeni todesta. Vaikka hiustenlähtö ei ole mielestäsi vakavaa, minulle se on. Vaikka mielestäsi riittää, että nipin napin selviydyn työstäni, haluaisin itse jaksaa myös hoitaa kotia ja vähän harrastaakin. Sinulla on valta auttaa minua, mikset tee niin?
Sinä kilpirauhassairauksien osalta vaikutusvaltaiseen asemaan päässyt lääkäri: Aiotko jatkossakin estää tähän kansansairauteen (kilpirauhasen vajaatoiminta, yli 300000 potilasta Suomessa) kaikkien käytettävissä olevien lääkkeiden määräämisen terveyskeskuslääkäreiltä? Sinun toimintasi seurauksena valtava joukko potilaita kärsii, koska eivät saa terveyskeskuksista reseptiä kuin tyroksiinille, joka ei heillä toimi..
Kiitos, että olet erikoistunut minulle ilman omaa syytäni tulleeseen sairauteen. Itselleni tämä kaikki on uutta ja outoa, muistathan sen? Kun joudun leikkaukseen, se on minulle ainutkertainen, pelottavakin tapahtuma. Kerrothan minulle selkeästi leikkauksen sujumisesta ja siihen liittyvistä tuntemuksista ennen ja jälkeen leikkauksen ja kyselet kuulumisia vielä 3 kk, 6 kk, vuodenkin jälkeen? Sinulle tämä on arkea, minulle outo, uusi matka, luopumista entisestä ja surutyötä terveen, elinvoimaisen kehon menetyksestä. Tarvitsen sinua!
Miksi en saa pätevää hoitoa terveyskeskuksesta? Yksityiselle mentävä. Miksi minut saa jättää hoitamatta?
Kiva kuulla, että TSH-arvoni on tällä tyroksiiniannoksella viitteissä. Hienoa, että voin saada lisäksi statiini-lääkettä korkeaan kolesterooliini ja masennuslääkettä alavireisyyteeni. Mainiota, että saan tulla muistitestiin ja sitä kautta on mahdollista saada lisäksi myös muistilääke. Saisinko kuitenkin ensin kokeilla tyroksiinin lisänä T3-hormonilääkettä ?