Kerro meille tarinasi

11.2.2022

Moni kilpirauhaspotilas on saanut osakseen oireiden mitätöintiä ja virheellistä diagnosointia. Lääkäri saattaa todeta, että 'Sinun oireesi eivät johdu kilpirauhasesta'. Sitten potilaalle lyödään esimerkiksi masennusresepti käteen tai hänet jätetään yksin asiansa kanssa. 

Keräämme meidän potilaiden kokemuksia tällaisissa tai vastaavissa tilanteissa. Arvomme vastanneiden kesken kolmelle palkinnon: vuoden jäsenyys yhdistyksessämme. 

Voit tällä lomakkeella antaa ne jopa täysin anonyymisti. Kirjoittamalla tarinasi suostut siihen, että voimme käyttää näitä tarinoita viestinnässämme (ml. sosiaalisen median kanavat) sekä mahdollisesti Käypä hoito -potilasryhmässä. Varaamme kuitenkin oikeuden muokata tekstiä esimerkiksi lyhentämällä.

Hyvä tekstin pituus on noin 50-150 sanaa. Kaikkia yksityiskohtia ei tarvitse kertoa meille, vaikka itselle on varmasti tervehdyttävää kirjoittaa omat tuntemukset tarkemmin muistiin. Aloita esimerkiksi alkutilanteesta: miksi menit lääkäriin, oliko sinulla diagnoosia ja lääkitystä. Sitten voit kertoa otetuista tai ottamattomista laboratoriokokeista ja lääkärin suhtautumisesta. Jos sitten sait kuitenkin myöhemmin apua, kerro, miten se tapahtui ja mikä oli ratkaisevaa sen saamiseksi. Olisi myös kiinnostavaa tietää, millaiset oireet poistuivat tai pääsitkö pois sairaskierteestä, eläkkeeltä tai joltain muulta lääkitykseltä.


Esimerkki:

Tyroksiinilääkityksestä huolimatta oireeni alkoivat olla sellaiset, etten olisi enää jaksanut mennä edes töihin, vaikka olin vasta 30-vuotias. (tämä lause jo kertoo sen, että on dg ja lääkitys). Menin terveyskeskuslääkärille/julkiselle/yksityiselle endokrinologille/sisätautilääkärille ja kerroin tilanteestani, merkittävimmät oireeni olivat valtava väsymys ja aivosumu. Otettiin kokeet x, y, z.

Lääkäri soitti ja sanoi, että koska kokeeni olivat viitteiden sisällä, oireeni täytyy johtua jostain muusta ja kehotti jatkamaan nykyisellä annoksella sekä yrittämään liikkua enemmän. Romahdin täysin ja ajattelin olevani laiska, tyhmä ja lihava. Jouduin pitkälle sairaslomalle masennusdiagnoosilla. 

X kuukauden jälkeen luin optimaalisista kilpirauhasarvoista ja löysin vertaistuen avulla paremman lääkärin. Hän otti oireeni tosissaan, otti lisää testejä ja lopulta totesi, että T4-hormonin muunto T3-muotoon ei näytä toimivan. Joten sain yhdistelmälääkityksen ja se sopii minulle erinomaisesti. Nyt jaksan taas käydä töissä, liikkua ja tavata ystäviäkin. Tämän lisäksi painoindeksini on ihan normitasolla ja ”masennukseni” parantui myös.