Hoida kilpirauhastasi, hoida itseäsi!

20.5.2023

Kilpirauhasviikko on täällä! Kansainvälistä kilpirauhasviikkoa vietetään 25.–31.5.2023

Pienestä koostaan huolimatta kilpirauhanen on ihmiselle elintärkeä ja se vaikuttaa oikeastaan kaikkeen elimistössämme: muistiin, oppimiskykyyn, vatsan toimintaan, jaksamiseen, ihoon, energian hyödyntämiseen, lisääntymiseen ja sydämeen.

Kilpirauhanen erittää kilpirauhashormoneita, joita tarvitsemme tasaisesti ja oikean määrän. Sen toiminta häiriintyy herkästi, jolloin hormoneita esimerkiksi erittyy liikaa tai liian vähän tai esiintyy jopa syöpää. Pahimmillaan häiriöt ovat henkeä uhkaavia. Kilpirauhasen häiriöitä voi olla haastava diagnosoida ja hoitaa eikä asiaa auta terveydenhoitomme muut haasteet. 

Miten voit estää kilpirauhasen sairauksia? Miten voit auttaa kilpirauhastasi?
- Liiallisen stressin välttäminen
- Työn, liikunnan, sosiaalisten suhteiden ja levon tasapaino
- Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio 
- Riittävästi, mutta kuhunkin tilanteeseen sopivaa liikuntaa
- Endokrinologisten häiritsijöiden välttäminen (esim. fluori)
- Tupakoinnin lopettaminen
- Terveet elintavat ja ihmissuhteet

Kilpirauhasviikon aikana julkaisemme lisää tietoa esimerkiksi edellä mainituista asioista julkisella Facebook-sivullamme ja Instagram-tilillämme (QR-koodi alla). Kannattaa laittaa seurantaan. Muulloin julkaisemme tuoreita alan asioita noin viikoittain. Lisäksi käytössäsi on tuottamamme Kilpirauhaspotilaan Opas vajaatoiminnan hoidosta maksutta > tutustu täällä!

Kilpirauhasen tietoisuusviikkoa vietetään maailmanlaajuisesti toukokuun lopussa. Tänä vuonna sen pääteemana on genetiikka. Kilpirauhasen sairaudet ovat yleistyneet vuosi vuodelta kautta maailman, ja Suomessakin pelkästään kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaa yli 340 000 henkilöä.

#thyroidfamily #ITAW #kilpirauhasviikko