Finnradio haastattelee potilas Kalevi Mäkitaloa

17.8.2018

Toimittaja Marcos Kuusjärvi haastattelee jo vuosikymmeniä kilpirauhassairaudesta kärsinyttä Kalevi Mäkitaloa Finnradio.fm:llä 15.8.2018

Marcos: Minulla on nyt täällä haastattelussa Kalevi Mäkitalo, terve. Mitä sinulle kuuluu?

Kalevi: No moikka, tällä hetkellähän kuuluu ihan hyvää.

Marcos: Ja kuule hei, soitan sulle ihan tämän kilpirauhassairauden takia. Kertoisitko sinä meidän kuuntelijoille sinun omasta sairaudesta? Että millainen se on ollut?

Kalevi: No joo, sehän on niin pitkä juttu, et mä käyn nyt aivan pääkohtia tästä läpi, koska muutenhan tässä menisi ikuisuus aikaa.

Siis ensimmäiset oireet alkoi 1978 ja niitten pohjalta mä lähdin lääkäriin ja sitten tämä homma saatiin jollain lailla kondikseen 2013, et ihan pikkusen tässä meni aikaa ennen kuin homma ratkes, ja sinä aikana mullon on joku 250 lääkärikäyntii, mä oon itte hakannut rahaa siihen lähes 50000 euroa. Se on sitten eri asia, mitä se on maksanut yhteiskunnalle. Siis oireethan oli hirvittävä väsymys ja saamattomuus ja tämmöset mitä nyt on nää perinteiset kilpirauhasoireet. Ja sit mul tuli tämmönen ihan ihmeellinen silmäoire, siis silmät kirveli, punotti ja vuosi vettä. Silmälääkärit ei voinu yhtään mitään. Mä kävin melkein kaikki muut lääkärit paitsi gynekologit. Mut ratkaisuu ei löytynyt, kunnes sit sellanen lääkäri, joka täl hetkel on rajoitettujen listalla, ratkaisi tän ongelman. Et täsä oli lyhykäisyydessään tämä asia.

No sen verran voin vielä sanoa, et silmäoireen aikana, jota kesti 25 vuotta, ni mä ajoin jotakuinkin silmät kiinni 700 000 kilometriä autolla, mutten ajanut yhtään kolarii.

Marcos: No se on aika hyvin kyllä. Tää on vaikuttanut ilmeisesti erittäin pitkän ajan sun elämään tämä sairaus?

Kalevi: No tähän vois sanoo, että tämä on pilannu mun elämäni.

Marcos: Millasta se hoito siihen aikaan oli, eikö sitä tutkittu sitten kunnolla, kun vuonna -78 tää jo alko. Mihin se sitten diagnosoitiin noin alun perin?

Kalevi: Ei sitä oikeestaan oo diagnosoitu varsinaisesti mihinkään. Siis kaiken näköisiä diagnooseja mä oon saanu, ihan siitä lähtien, et tää johtuu niskasta ja niskalihaksista, ja kaikkee tämmöstä mitä ihmeellisintä juttuu. Ja se oli varmaan tossa -94 tai -95 niin mä kävin endokrinologilla ja mä en tiedä mitä kokeita hän otti. Mut hän sano et kaikki on kunnossa! Nyt oliski kiva tietää, mitä kokeita hän otti ja mikkä oli tulokset? Koska mä on nyt itte paneutunu tähän hommaan kans aika paljon, ni tiedän siit jotain.

Marcos: Okei, eli sulla ei ole sit näitä tai ole saatavilla tämän endokrinologin tätä, mitä hän on teetättänyt tutkimuksia sillon, niin niitä ei ole sitten jäänyt sulle näitä dokumentteja?

Kalevi: Ei o jääny enkä sit oo niit kyl yrittänytkää kaivella. Aikaa on todella niin paljon et tuskin niitä enää mistään löytyy. Ja näähän mun juttuni, ni olen todella vähän käyttäny julkista sektorii, siis pääsääntöisesti nää mun käyntini on ollut yksityisellä puolella.

Marcos: Aivan, mites sä nyt sit voit ja millasella lääkityksellä sun tilanne on nyt sitten saatu paranemaan?

Kalevi: No jos pikkusen lähden tost taaksepäin, niin määhän jouduin jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle 2011 ja kun nyt kysyt, miten mä voin nyt. Nythän mä voin ihan loistavasti. Mä voin ihan rehellisesti sanoa, et mä olen tällä hetkellä, kun olen seittemänkymppinen äijä, ni mä olen paljon paremmassa kunnossa kuin 40 vuotta sitte.

Ja tämä lääkitys, mullahan kokeiltiin tyroksiinia, mut se ei toiminut, ja täl hetkellä mulla on tää eläinperäinen, ja sit mulla on hydrokortisoni lisämunuaisten vajaatoimintaan.

Marcos: Onnistuuko sinun hoitosi tällä hetkellä Suomesta vai joudutko turvautumaan muiden maiden lääkäreiden apuun?

Kalevi: Siis mähän olin täsä jo varautunut siihen. Siis mul on itse asiassa Keski-Euroopassa paikka tiedossa, mihen mä voisin mennä ja misä on osaava lääkäri. Mut nyt kävi niin onnellisesti, etä mä löysin täsä viel Suomesta yhden lääkärin, joka toistaseks on kirjoittanut mulle tätä eläinperäistä, mut kyllä mää hoidan niin kauan kun olen tämmöses kunnos niin tämän oman sairauteni niin et mä pystyn kyl lähtemään sinne Keski- Eurooppaa ja saamaan sielt hoitoo. Jos ei ny rajoja onnistuta pistään kiinni.

Marcos: Aivan, se ei ehkä vielä onnistu.  Mutta tällä on ollut ilmeisesti myös isot merkitykset, jos tarkastellaan yhteiskunnalliselta vaikutukselta. Eli jos olet joutunut jäämään myös työkyvyttömyyseläkkeelle tämän asian tiimoilta sitten. Miten sä näet tämän tilanteen?

Kalevi: No mä näen tämän semmosena et tämä, ettei osata tai haluta hoitaa ihmisten kilpirauhasten tai lisämunuaisten ongelmia kunnolla, ni tämä aiheuttaa yhteiskunnalle kauheet kustannukset. Oon sitä mieltä, et tämä aiheuttaa syrjäytymistä ja tänä päivänä, ku puhutaan paljon näist työttömistä, ja ne täytyis saada töihin, ni mul on vahva epäilys siitä, et osa porukasta on tämmösiä joita vaivaa nää jutut ja heit ei oo osattu hoitaa. Tää vaatii hirveetä aktiviteettii itteltä et selvitettää tän homman ja osaa sit men oikeeseen paikkaan. Kun sen hoidon saaminen on Suomes täl hetkel oikee vaikeeta.

Ja sitten mä lisäisin tähän viel, et kuka sitte ottaa vastuun niistä kustannuksista, ku o huostaanotot, avioerot, itsemurhat? Minust tää o todel merkittävä asia yhteiskunnan kannalt.

Marcos: Aivan, sillä on niin isot vaikutukset ja väärällä diagnoosilla nimenomaan ja sinun hintapalkissa näyttää olevan.

Kalevi: Nii, vähän viel diagnoosii sen verran kun mä otin noin kevyesti ton alkuosuuden. Elikä tän oman sairastelun, ni otan täsä nyt sen, että mullehan syötettiin siihen silmäoireeseen 4,5 vuotta 18 eri psyykevalmistetta ja niitten kombinaatioita! Mikään ei auttanu, joistaki tuli aivan karmee olo! Et mä sain semmosenki diagnoosin.

Marcos: Joo, sehän näyttää aika yleiseltä, että näitä masennuslääkkeitä, joka näyttää olevan trendilääkkeitä, niitä helposti kirjoitetaan näissä. Ja olet siis myös sinä joutunut näitä saamaan sitten ja se ei ole ilmeisestikään sitten auttanut? On väärästä lääkkeestä kysymys selkeesti.

Kalevi: No ei se auttanu, mut tää psyykejuttuha on semmone, että jos lääkäri ei löydä syytä, tiedän tämän näitte runsaitte käyntieni pohjalta, ni sitte… sehän on semmone roskakoridiagnoosi. Et sit se o siel, jos kerran ei mitää muut syyt löydy.

Marcos: Aivan, miten itse asiassa näet tänä päivänä tiedotusvälineiden suhtautuvan? Tää on selkeesti, on kaiveltu täältä Finnradio.fm:ltä monta eri haastattelua ja juttuja ja tää on ollut otsikoissa esillä. Miten sä näät potilaana tiedotusvälineiden roolin tässä asiassa?

Kalevi: No, tiedotusvälineitte tehtävä mun mielestäni olis nimenomaan vahtia vallanpitäjiä. Ja nyt tämän asian kohdalta ni minusta käy nii, et media ei uskalla käydä avointa keskusteluu. Sitä mä en tiä, kuka median on vaientanu. Mä oon itte ollu yhden päivälehden päätoimittajan kans juttelemas asiasta toista tuntii, mut ei sekään johtanu yhtään mihinkää.

Marcos: Ahaa, joo-o, mites sitten tässä, eli tätä ei välttämättä tuoda ihan tarpeeksi esille ja se ainakin näistä dokumenteista, mitä kattoo, niin näyttää kyllä että on aika paljon tämmösiä mielenkiintoisia jääviysongelmia tässä koko taustassa. Miten näet, onko tässä nyt tehty virheitä myös median että koko lääkärikunnan puolesta? Mites sä näät tän tilanteen noin potilaana?

Kalevi: No siis jos otetaa toi tiedotusvälinekysymys mukaan ni jos jotain tiedotusta on ollut ni se o ollut yksipuolista. Tai sit sitä toista vaihtoehtoo ei o kysytty. Ja kun sitte tästä kysyt tästä virhejutusta, ni ensinnäkin mä sanosin sillai, et ku puhutaan potilasturvallisuudesta ja sen vaarantamisesta, ni todellinen vaarantaja täsä on ollu Valvira näitte päätöksiensä takia!

Marcos: Onko Valviralta, tai ootko ollut missään tekemisissä tai yhteydessä näihin viranomaisiin? Onko heiltä tullut mitään vastauksia potilaille? Onko sinulla tiedossa mitään tällasta?

Kalevi: Minä en ol henkilökohtaisesti ollu Valviraan missää yhteydessä, mut tottakai mul on kanavia tääl Suomessa ja tiedän, et yhteydes o oltu. Siel on ollu henkilökohtaisiakin keskusteluja, mut eihä ne o johtanu yhtään mihinkään. Ja mä sanosinkin, et täsä on ny semmone tilanne, että Valvira on näillä päätöksillää ajanu ittensä semmoseen nurkkauksee, et sieltä ei oo kunniallista ulospääsyy.

Siis Valviran ensimmäine virhe oli se, ku he lähtivät tekemään näit rajotuksia ensimmäisille lääkäreille. Siinä vaiheessa olis pitänyt alkaa käymään avointa keskustelua. Tietoo kyllä löytyy maailmalta tästä jos vaan halutaan.

Marcos: Aivan, täähän on semmonen merkittävä ja mielenkiintoinen seikka, että Valviran mukaan tai yleensä endokrinologien mukaan, ainoa lääke, mitä tähän käytetään, on siis tämä tyroksiini, joka ei näytä kaikille toimivan. Niin mistä te tiedätte, että tämä ei toimi ihmisillä? Siis kaikilla potilaille?

Kalevi: No, siitähä o semmonen karkee arvio olemassa, et joku tommonen 10-15 % kilpirauhasen vajaatoimintaa kärsivistä ni tyroksiini ei toimi ja nyt tää kanadalais-amerikkalainen lääkäri Bianco on kehittänyt tän DIO2-geenitestin, ja kun mä sitte sain tämän tietoni, ni tottakai mä menin labraan välittömästi. No sielläki kävi sillai, et laboratorio ei edes tietäny, et tämmöne testi on olemas. Mut sit ku me aikamme kaiveltii työkaverini kans, ni löysimme ja testi otettii. Se osottaa, et mul o geenivirhe!

Ja toinen syy, mistä mä tiedä sen lisäks et o tää oma kokemus, ni sittehä näit endoje ja Valviran väitteitä, niit on kerätty tääl Suomessa ja tämmönen herra ku Rudolf Hoermann, joka o saksalaisten endokrinologien oppi-isä, ni hänhän kumos melkei kaikki, joka kokonaan tai osittain nää endojen ja Valviran väitteet. Että täsäki on yks semmone asia, et minust pitäis vähä tuolt ulkomailtaki kysellä, et mite se asia oikee on.

Sit tähä DIO2-geenitestiin liittyy viä semmone ihmeellinen juttu, siis minähän oon ilmeisesti ihan ensimmäiste joukos Suomes, joka tämän testin teetti, ja olen sit ollu siihen laboratorioon yhteydessä, joka sen teki. Sain siltä semmosen tiedon, et minulla on ihan vielä alkuperäne testitulos, mutta tätä nykyä, ku niit testejä tehdään, ni sitä muutettiinki sitä sanamuotoo. Ja se sanamuodo muutos tapahtu sen laboratorion ulkopuolelta tulleitten vaatimusten, elikkä lääkäreiden vaatimuksesta. Ja minusta on aika ihmeellist, et kentällä olevat lääkärit ohjaa, miten laboratoriot saa vastat johonki. En ymmär lainkaa.

Marcos: Joo-o, täähän on selkeesti tulossa tää geenitestaus ja siitä on paljon mielenkiintoista tietoo ja Suomessa sitä ilmeisesti käytetään äärettömän vähän vielä toistaiseksi, jolla voidaan selvittää myös, että mitä lääkkeitä ylipäänsä voi käyttää, se on ihan oma juttunsa ja mielenkiintoinen sellainen.

Mutta tullaan siihen mielenkiintoiseen asiaan, että kuinka näet sitä, että levittääkö Valvira mielestäsi väärää tietoa koko tästä asiasta?

Kalevi: No sanosi kyl sillai et sekä Valvira et endokrinologit ja muutki lääkärit, kyllä he levittää virheellistä tietoo. Siis sanosinko, et ensimmäinen virhe on, et puhutaan, et kilpirauhasen vajaatoiminta on helppo sairaus. Et napataa vaa yks tyroksiinipilleri tai kaks aamulla, ja asia on kunnossa. Ja sitten tähän liittyy tämmöne, et mä sanosi sitä iha selväks pelotteluks, et puhutaan, et o kuolemantapaus Suomessa ja kaikki sydänongelmat, ja mitä ny kaikkee mahdollist keksitää. Kuitenki on tarkastettu, Fimeanhan pitäis pitää kirjaa näistä. Ja eihän sieltä mitää kuolemantapaust löydy, eli tää o vaa semmost legendaa koko juttu.

Marcos: Aivan tää on juuri semmonen, osuit itse asiassa naulan kantaan, koska näin on äärettömän tarkkaan tilastoitu ja tuotu esille. Täs on ihan semmonen selkeä ristiriita väitteissä, mitä mekin näemme, että Valvira väittää näistä. Mutta mitään todisteita siitä ei löydy. Se on hyvin mielenkiintoista, se on erikoista, miten tää menee näin. Mutta mitä olet mieltä siitä, onko lääkärien osaamisissa noin perusterveydenhoidossa sitten puutteita koko tämän sairauden osalta?

Kalevi: On, ihan selviä. Mä oon niit ittekin joutunu kokemaan ja onpa mu heitetty ulos vastaanotoltaki, et kaiken näköst kokemust on. Mut suurin virhe o se, et nyt vannotaan TSH:n nimiin ja mä sanosin, et TSH on semmonen arvo, jota voidaan käyttää ehkä karkeessa seulonnassa, mutta jos ruvetaan tutkimaa tarkemmin, ni pitää ottaa myös T4V, T3V ja sitte vielä näitä vasta-ainekokeita. Sitte vasta voidaan sanoa, misä kunnos se kilppari on. Tää o n minust iha vikaraiteel tää homma, siis se T3V on se varsinainen vaikuttava hormoni ja mä tiedän sairaanhoitopiirejä, misä on lääkäreitä kielletty ottamasta tätä! Tää on minusta iha käsittämätöntä, se että nimenomaan se hormoni, joka todella on aktiivinen, ni sitä ei saa mitata. Siis sähkömiehen aivotuksii tämä ei sovi lainkaa.

Marcos: Aivan, näistä olis kiva saada joskus dokumenttia tämmösestä, missä kielletään näitä asioita. Että ne tulisivat päivänvaloon myös, että miten näissä on toimittu, kun niitä ei oteta.

Kalevi: Niin, meinasin viel sanoo, et sithä täst virheelisestä tiedosta levitetään semmostakin juttua, että kilpirauhasen vajaatoiminnasta olis käypä hoito-suositus. No, sitä todellakaan ei ole ja mä sanosin, et sillä tiedolla, mitä nyt täl hetkel maassa täst asiasta on, joitakin lääkäreitä lukuunottamatta, on oikeestaa hyvä, etä tämmöst ei ol tehty.

Marcos: Aivan, ja meillekin on myös tämä virheellinen väittämä esitetty Suomen lääkäriliiton toiminnanjohtajan taholta. Tässä on mielenkiintoista, puhuit näistä käypä hoito-suosituksista ja meidän toimittajamme selvitti, että on 92 käypä hoito-suositusta, joita ei ole päivitetty tänä vuonna ainuttakaan. Kuitenkin lääketiede menee eteenpäin, niin näyttää siltä, että tässäkään asiassa ei viranomainen tee oikeesti sitä työtään, eli ei päivitetä näitä suosituksia, mitä ne nyt sitten ovatkaan. Ne on määräyksiä ilmeisesti, eikä suosituksia, joka vaikuttaa ihan virheelliseltä nimeltä tässä keskustelussa. Mutta tää on vielä toinen asia.

Otetaan sitten, että miten mielestäsi asia koko tässä kilpirauhassairaudessa on voinut oikeesti päästä näin pitkälle ja näin tämmöseen asemasotaan. Meidän toimittajamme tähän kirjasi, että tää on enemmän lääkäreiden uskonsota kuin potilaiden sota. Miten sä näet tämän tilanteen?

Kalevi: No joo siis, mähän olen täs lähipiiriäni yrittänyt valistaa täst asiasta ja tehnyt heil kokeita ja todennut, et tää on paljon yleisempi tää juttu mitä osataan odottaa. Mut miten tää on voinu pääst näin pitkälle, ni mä en näe siihen mitää muut selityst, kuin se on nyky-Suomessa niin uskomaton asia, et ei kansalaiset voi uskoo, et Suomes voi tämmöst olla tänä päivänä. Sen tähde tää o päässyt näin pitkäl. Ja tietenkin siin ol osasyy se, et varmaanki Valvira on luottanu siihet, et ei kukaa osaa kaivaa näit juttui ja eikä siihen kukaa koskaan puutu.

Marcos: Hmm, aivan oikein. Miltä sinusta näin potilaan näkökulmasta näyttää tämä potilaan itsemääräämisoikeus? Koska potilaan pitää saada hyvää hoitoa. Ja jos hän ei sitä tunnu saavansa, niin miten näet suomalaisen potilaan oikeudet tänä päivänä Suomessa?

Kalevi: No en mä ny oikeen muusta osaa sanoo sillai ku täst kilpirauhaskysymyksestä, ja se on kyl ihan nii et ei potilaalla siin mitää itsemääräämistä ole. Ne on harvat lääkärit, jokka kuuntelee todella potilasta. Onha Valvira sanonut, et potilas ei oo edes osallinen täsä asiasa. Se on minust aika merkillist. Sit viel näist lääkärien suhtautumisista ni näyttäs siltä, et nämä lääkärit, jokka kuuntelee potilasta, ja jokka on viittiny itte selvittää nämä kilppariasiat, ni he on nyt niitten rajoitettujen listalla. Täsä vois sanoo, jos törkeesti sanoo, et Suomes ei saa parantaa potilasta.

Marcos: Niin, tämähän on hyvin mielenkiintoinen näkemys tästä asiasta, että jos väärällä tavalla parannetaan, niin se ei käy. Mutta hei, semmonen mielenkiintoinen kysymys myös, että poliitikot ovat paljolti sotkeutuneet tähän, ja tästä asiasta on tehty aloitteita ja kanteluita ja muita, niin miten sä näät tän poliitikkojen suhtautumisen ja roolin tähän kysymykseen?

Kalevi: No mä on ittekin ollu poliitikkoihin yhteydes, en ny kovin aktiivisesti, mut ehkä kymmenelle soittanu, joista sattumoisin kahdella oli kilpirauhasongelma. Poliitikot on kyl yllättävän passiivisia tässä asiassa, et het vaan o sitä mieltä, et tää o virkamiesten ja oikeuslaitoksen asia. Et he ei mielellään puutu. Tää on tietyst ikävä asia, kuka niist tykkäis. Mutta kyl tähä joku roti täytys saada tähä hommaa. Ei tämä tälläi voi jatkuu tämä.

Marcos: Aivan, nythän näyttää kovasti siltä, että esimerkiksi olin yhteydessä ministeriin ja sieltä tuli avustajan vastaus, niin ne vastaukset näyttävät vähän niinku monistettuja Valviran sivuilta. Miten näet potilaana tämän Valviran oikean asiantuntijuuden sinun vinkkelistäsi katsottuna? Onko siinä oikeasti asiantuntemusta tässä asiassa?

Kalevi: No mitä nyt oon muutaman lukenu näitä lausuntoja, mitä nää Valviran asiantuntijat o kirjottanu, ni mulle on jäänyt semmonen käsitys, et joko he eivät todellakaan hallitte tätä kilpirauhashommaa, taikka sitte he tietosesti kertovat muunnettua totuutta.

Marcos: Hmm, täähän on mielenkiintoinen suopa, siellä Suomessa usein törmää tähän muunneltuun totuuteen ja täällä Espanjassa me kutsutaan sitä ihan valehteluksi. (Marcos ja Kalevi nauravat)

Niin, miten sitten näet, sulla on erittäin pitkä aika tässä sairauden parissa ja olet ilmeisesti joutunut selvittämään valtavasti tätä asiaa.  Tänä päivänähän tietoa maailmalta on tosiaan saatavilla, että millainen ura niille, jotka nyt joutuu tätä asiaa selvittää ja epäillä, niin mikä olisi sun mielestä hyvä vinkki tai keino niille, joille on nyt erittäin akuuttina tämä asia, että miten päästä eteenpäin tässä asiassa? Mistä saa tietoa asioista ja voi selvittää sitä omaa tilaansa, jos ei tunnu lääkäreiltä saavan apua? Mikä on sinun näkemyksesi?

Kalevi: Nää vertaistukiasiat, ne on semmosia. Minulle on paras ollut Suomen kilpirauhaspotilaat. Sieltä olen saanut todella arvokasta tietoa. Ja siellä pystytään vaihtaa mielipiteitä ja sielt löytyy henkilöitä, jokka pystyy olemaa ulkomaille yhteydessä ja saavat sieltä, et kyllä tää sosiaalinen media on kyllä täsä potilaille erinomaiseksi avuks.

Marcos: Onko se niin, että Valvirassa ja näissä viranomaisinstansseissa ei vielä ymmärretä, että tällainen sosiaalinen media on niin vahva, että väärillä, heikoilla jäillä liikkuminen ei ehkä kannata kauhean pitkälle? Miten näet sen roolin?

Kalevi: No joo, kyl mä tuolla aikaisemminkin sanoin, et Valvira ilmeisesti tässä ensimmäisessä virheessä usko, et ei kukaan tähän puutu. He sanovat, miten asia on. Mut eihän se ole, niin tänä päivän tieto kulkee nopeesti maapallon toiselta puolen toiselle puolen ja kielitaitosia ihmisiä löytyy, ni ei tämmöset vanhoilliset ajatukset, ei ne säily.

Marcos: Aivan, miten mielestäsi, onko kilpirauhassairaus niin rakettitiedettä, että sitä ei voi ymmärtää kukaan muu kuin vihkiytynyt endokrinologi? Mikä on sinun näkemyksesi?

Kalevi: No mä sanosin siltä pohjalta, et ku minä en o mitenkään ollu terveydenhuollon kans tekemisissä, mä on insinööri koulutukseltani, ni mä sanosi, et ei siihe tarvita muuta ko kiinnostus, innostus ja tervettä järkee. Ei ole rakettitiedettä! Sen pystyy tavallinenki ihminen selvittämää, ku vaa jaksaa. Mut yleensä on niin, et nää potilaat, ne on niin huonossa kunnossa, et ei niiltä löydy semmosta aktiviteettia, et he pystyis selvittää. Siihen mä sanosi silti, et me ei vieläkää, nämä viimesetkään tiedot ei välttämättä oo lopullisia. Ei me tiedetä vieläkää kaikkee mitä tähä kilpirauhas-lisämunuaiskysymykseen liittyy! Mulla on iha vahva usko tästä.

Marcos: Eli kaiken asian pitää mennä eteenpäin, lääketieteen pitää mennä eteenpäin ja niitä suosituksia, jos niitä joskus tulee, niin niitäkin pitäis päivittää siihen viimeisimpään tietoon mitä maailmalla on.

Kalevi: Tottakai!

Marcos: Vielä viimeisenä kysyisin tästä Ville Pöntysen tapauksesta. Mitä mieltä olet siitä? Sehän on juuri nyt tapetilla ja Lääkärikeskus Lupauksen toiminta päättyy tuolla Kuopiossa. Miten sinä näet tämän asian?

Kalevi: On ittekkin poikennut siel Pöntysen vastaanotolla ja kyl mun täytyy sanoo, et mä ihmettelen näitä toimia ja mitä nyt olen sitten kuullut ja lukenut, niin tääkin on vähän sellanen tää Aluehallintoviraston päätös, et mä tiä onk sekään ihan puhtaalt pohjalt tehty? Siellä on ilmeisesti ollu Valvirakin sormeilemassa sitä asiaa. Olen lukenut myöskin näit Pöntysen blogeja ja kirjotuksia, ja mun täytyy sanoa, et mul ei o viel tullut semmosta suomalaista selitystä näist kilpirauhas-lisämunuaishommista, joka ylittäs sen, mikä on Pöntysen tietomäärä. Täytyy nyt sanoo, et täsä uhrataan yks terävä lääkäri näitten periaatteitten täyttämiseks.

Marcos: Näin yhteisenä kysymyksenä sanoisin vielä, että jos lääketieteessä ei tehdä tällasta tutkimusta ja selitetä, miksi joku asia auttaa potilasta, niin onko se teidän mielestänne lääketiedettä?

Kalevi: Emmä tiä, mut minust siinä tehdään suuri virhe, koska monta kertaahan o nii, et potilashan sen tuntee, miten se hänen kropassaan se ongelma on ja miltä se tuntuu. Lääkäri on lukenut tietysti kirjoista, mut et, se on suuri puute, jos sitä potilasta ei kuunnella.

Marcos: Aivan, tää taitaa olla se koko tämän keskustelun ydin. Potilasta ei ehkä ole kuunneltu ollenkaan tässä asiassa. Mutta semmosen vielä kysyisin, että miten olet mukana tässä lääkäreiden uskomussodassa, uskontosodassa, mitenkä tätä nyt sitten monella eri tavalla medioissa ja muualla nimitetäänkin? Miten sinä olet tässä mukana?

Kalevi: No mä olen oikeestaan sen takia mukana, että ensinnäkin, kun mä nään ihan selvästi, kun oon niin paljon peuhannut tätä juttua ja saanut itteni kuntoon, ni mä nään semmosena tämän asian, et ei tämmöst toimintaa voi hyväksyä. Oon sen takia täs mukana, ja toinen motiivi mulla on semmonen. Vaik mä itte oonkin nyt kunnossa ja mulle on muutamat ihmiset sanonut, että mitä sä tämmösestä meuhkaat, et sullahan on kaikki ok, et anna olla. Mut just tästä syystä mä en jätä sitä. Ja toinen syy on se, et ku mä oon lukenut noita potilaitten, ihmisten kertomuksia netistä, ni on siä aika surkeita tapauksia. Se o toinen syy, et mä haluan tavallaan tehdä työtä niittenkin ihmisten eteen, jokka ei sitä itte pysty tekemään. Et nää o ne kaks motiivia.

Marcos: Hieno juttu! Onko sinulla vielä jotain kerrottavaa meidän Finnradio.fm:n kuuntelijoille, Kalevi Mäkitalo?

Kalevi: No eipä täsä mitää, syksyn jatkoja vaan ja toivotaan, että meijän kilpirauhaspotilaitten yhteinen ongelma ratkee. Eipä täsä oikee muuta.

Marcos: Selvä juttu, kiitos sinulle, ja palataa asiaan, Kalevi Mäkitalo!

Kalevi: Kiitoksia!