10 terveysvinkkiä hormonipäivän kunniaksi

23.4.2024

Hormonit ovat terveen elämän perusta. Ne määrittävät kehityksemme ja kasvumme, kuinka kehomme käsittelee ruoka-aineita ja sukupuolihormoneita, älyllisiä toimintojamme ja yleistä hyvinvointiamme. Kun hormonijärjestelmä on epätasapainossa tai ei toimi, voi seurauksena olla liikalihavuutta, diabetesta, kilpirauhasen häiriöitä, syöpää, hedelmättömyyttä ja osteoporoosia.  Nämä sairaudet ovat aikamme suurimpia haasteita.


Hormonaalisia häiriöitä voidaan ehkäistä elintavoilla, terveellisemmällä ympäristöllä ja joissakin tapauksissa täydentämällä päivittäistä ruokavaliota hyödyllisillä komponenteilla (esim. jodi, D-vitamiini) tai vähentämällä sokereiden ja haitallisten rasvojen imeytymistä.

Yksi tärkeä keino vaikuttaa tähän on politiikka: on tärkeä pyrkiä tukemaan ja edistämään terveellisiä elämäntapoja, mukaan lukien kohtuuhintainen terveellinen ruokavalio ja liikunta.

Keskiviikkona 24. huhtikuuta 2024 vietetään Euroopan hormonipäivää. Tämä on tilaisuus lisätä tietoisuutta hormonien elintärkeästä roolista näissä kroonisissa sairauksissa. Se on myös tilaisuus kiinnittää huomiota ympäristötekijöiden, kuten hormonitoimintaa häiritsevien kemikaalien, vaikutukseen ihmisten terveyteen. 

Oheinen tarkempi lista on asiantuntijoiden laatimat käytännön vinkit oman hormoniterveyden parantamiseen ja ylläpitämiseen. Asiantuntijat ovat: European Society of Endocrinology (ESE), European Hormone and Metabolism Foundation (ESE-säätiö). Kuvan on suomentanut Suomen kilpirauhaspotilaat ry, joka mielellään yhtyy näihin teeseihin. 

 #BecauseHormonesMatter #hormones #endocrinology #endocrine #thyroidhealth #thyroid #ESE