Kilpirauhasen häiriöt voivat vaikuttaa hiusten hyvinvointiin
Jos kamppailet ohuiden tai ohenevien hiusten kanssa, niin et ole yksin. Me Suomen kilpirauhaspotilaat ry:ssä kuulemme usein jäseniltämme ongelmista hiusten kanssa. Hiustenlähtö on yleinen kilpirauhasen sairauden oire, mutta toki takana voi olla muitakin häiriöitä kuten joku muu sairaus tai ravitsemuksen ongelmia.
Kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminta voivat kumpikin vaikuttaa hiusten hyvinvointiin. Vajaatoiminnassa ongelmia voi olla muillakin alueilla kuten kulmakarvoissa. Ilmeisesti myös kilpirauhaslääke voi aiheuttaa ongelmia: Englannissa käytössä olevan levotyroksiinin valmistajan selosteessa on kerrottu, että lääke voi aiheuttaa sivuoireena hiustenlähtöä. Mutta toisaalta tässä ei nyt varmuudella tiedetä, kumpi on muna ja kumpi kana, koska karvankasvun sykli on hidas. Olemme myös kuulleet tapauksista, joissa eläinperäisen kilpirauhaslääkkeen myötä vastaavat oireet ovat poistuneet. Jos hiustenlähtösi johtuu kilpirauhasen sairaudesta ja sinua hoidetaan sinulle sopivalla kilpirauhaslääkityksellä ja tasosi ovat sinulle optimaaliset, hiustenlähdön pitäisi parantua. Tämä tosin voi kyllä kestää useita kuukausia.
Mitä muita syitä voisi hiustenlähtöön tai ohuuteen olla?
Ravitsemukselliset puutokset tulisi tutkia, jos on hiustenlähtöä. Tähän voi olla useita mahdollisia tekijöitä tai jopa tekijöiden summia.
Raudanpuuteanemia on yleensä kärkipään asioita, joita kannattaa testata, joskin siihen yleensä liittyy muitakin selkeitä oireita. Potilaan lääkärilehden artikkeli sanoo: ”Käytännön kliinisessä työssä raudanpuutetta on syytä epäillä, jos ferritiiniarvo on alle 15–30 µg/l ja potilaalla on tyypillisiä raudanpuutteen oireita ja hän kuuluu raudanpuutteen suhteen riskiryhmään (runsaat kuukautiset, useita synnytyksiä, pitkäaikainen protonipumpun estäjälääkitys, säännölliset verenluovutukset jne.)” Tietyt ruokavaliot voivat myös johtaa raudan puutteeseen, jos raudan saantia ei ole turvattu. Huomaa myös, että raudan tankkaaminen ilman perusteita voi olla vaarallista. Tosin raudanpuuteanemiasta on lääkäreilläkin kovin erilaisia ajatuksia, joten itselleen sopivan lääkärin löytäminen saattaa joskus olla haastavaa. Lue lisää artikkelista (1) Raudanpuute ilman anemiaa – miten ferritiiniarvoa tulkitaan? - Potilaan Lääkärilehti (potilaanlaakarilehti.fi)
Muita mahdollisia puutteita voi olla muissa ravintoaineissa ja näitäkin kannattaa tutkia ennen kuin alkaa käyttämään lisäravinteita. Raudan lisäksi tällaisia ovat esimerkiksi sinkki, mutta tässäkin liikasaanti on huono asia (2). Myös niasiinin puute eli B3-vitamiini on yhdistetty epäsuorasti hiustenlähtöön (2). Seleenin on taas tutkittu voivan olla syynä sekä liian suurina että pieninä määrinä hiustenlähtöön (2). Vitamiinilisien ottaminen ei kuitenkaan aina ole hyödyllistä ja esimerkiksi A-vitamiinin suuri määrä aiheuttaa hiustenlähtöä. Moni on saanut apua biotiinista, tosin se pitää tauottaa pari päivää ennen kilpirauhaslaboratoriokokeita, ettei se vääristä tuloksia.
Vaihdevuodet voivat myös vaikuttaa naisten hiuksiin, ne voivat esimerkiksi ohentua (3). Tästä on ristiriitaista tietoa, että auttaako siihen hormonikorvaushoito. Pelkästään hiustenlähtöön sitä kuitenkaan ei määrätä. Etenkin jos esiintyy muitakin gynekologisia oireita, on hyvä käydä gynekologilla (4).
Sitten on tietenkin myös stressi. Se voi rasittaa kilpirauhastasi ja sitä kautta hiuksiisi, mutta kyllä moni kertoo stressin myös vaikuttaneen hiuksiin ilman, että he kärsivät kilpirauhashäiriöstä. Joskus tiedämme tasan tarkkaan, että mikä meitä stressaa ja siihen olisi sitten ehkä helpompi vaikuttaa. Mutta esimerkiksi hormonaaliset häiriöt aiheuttavat meille stressiä ja näitä emme aina huomaa.
Mitä tehdä siis, jos sinulla on ongelmia?
Jos kärsit hiustenlähdöstä, sinun on ensin tarkistettava kilpirauhastasosi ja sitten varmistettava, että ravitsemustilasi on optimaalinen. Tämän lisäksi on olemassa lääketieteellisiä syitä, joita sinun tulisi tutkia. Markkinoilla on erilaisia hoitoja hiustenlähtöön, mutta kaikki eivät välttämättä auta juuri sinua. Tässäkin terve järki on hyvä muistaa, sillä osa hoitokeinoista ja -tuotteista on kyseenalaisia. Suosittelemme näissä juurisyyn korjaamista ns. oireen mukaisen hoidon sijaan.
Tekstin inspiraationa ja osin myös lähteenä on käytetty Thyroid UK: artikkelia: https://thyroiduk.org/related-conditions/thyroid-disease-and-links-to-other-conditions/what-can-you-do-about-hair-loss/
Muita lähteitä
1. Koskenvesa P. 2022. Raudanpuuteanemia. Lääkärikirja Duodecim. 5.5.2022 Raudanpuuteanemia - Terveyskirjasto
2. Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017 Jan 31;7(1):1-10. doi: 10.5826/dpc.0701a01. PMID: 28243487; PMCID: PMC5315033. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use - PMC (nih.gov)
3. Zouboulis CC, Blume-Peytavi U, Kosmadaki M, Roó E, Vexiau-Robert D, Kerob D, Goldstein SR. Skin, hair and beyond: the impact of menopause. Climacteric. 2022 Oct;25(5):434-442. doi: 10.1080/13697137.2022.2050206. Epub 2022 Apr 4. PMID: 35377827. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35377827/
3. Hannuksela 2006. Naistyyppisen hiustenlähdön hoito. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. https://www.duodecimlehti.fi/duo95459
